‘Bloedspetters zitten nog op dit zwaard’

31 maart 2010 om 00:00 Nieuws

,,Ik was hulpje bij de boer, net als veel andere jongens van mijn leeftijd”, vertelt Overduin. ,,Dat hield in dat je ook af en toe klusjes moest doen, zoals de sloot uitbaggeren. Met een lange stok waar een beugel met een netje aan zat, haalden we troep uit de sloot.” Toen hij het zwaard uit de sloot bij het Hoepmakerspad in Buitendams opbaggerde, zag hij niet meteen dat het een belangrijke vondst was. ,,Het was eigenlijk één grote bonk modder en veen. Maar ik zag de knop van het zwaard eruit steken en vroeg aan de boer of ik het mee naar huis mocht nemen. Daar heb ik het schoongemaakt. Vervolgens heeft het jarenlang aan mijn muur gehangen. Dat was natuurlijk prachtig; ik had een echt zwaard en mijn vriendjes hadden van die houten zwaardjes”, lacht Overduin.

Hardinxvelder in ‘Tussen Kunst en Kitsch’ H’VELD-G’DAM – De boer voor wie Piet Overduin klusjes deed, zag er alleen maar oud ijzer in. ,,Gooi terug joh, dat is niks”, zei hij toen Overduin als tienjarig jochie een oud zwaard uit de sloot opbaggerde. Dat het wel degelijk wat waard was, bleek toen de inmiddels 64-jarige Overduin vorig jaar met zijn vondst naar ‘Tussen Kunst en Kitsch’ ging. Expert Mieke Zilverberg bepaalde de ouderdom van het zeldzame Frankische zwaard op 1150 jaar. Op 7 april is de Hardinxvelder te zien in de uitzending.

Door Ariënne Megchelsen

Pas in 1987 ging hij met het object naar de Historische Vereniging van Hardinxveld-Giessendam. ,,Doctorandus De Haan, toen de voorzitter, was wildenthousiast. Hij zag al gauw dat het een heel oud zwaard was.” Vervolgens werd het onderzocht door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB). Die ontdekte dat het een zeldzaam Frankisch zwaard was van ruim duizend jaar oud. ,,Er zijn in Nederland maar een paar andere zwaarden uit die periode gevonden. Het is trouwens sowieso bijzonder dat je zo’n zwaard vindt. Zwaarden waren toen namelijk heel kostbaar; het werd nooit weggegooid. Als het kapot was, werd het gerepareerd.” Omdat Overduin het zwaard op een steenworp afstand van de rivier heeft gevonden, denken de experts dat het in een gevecht is verloren. ,,Er waren hier in die tijd geen nederzettingen, het land was nog allemaal moeras. Waarschijnlijk is er een gevecht geweest op de rivier. Op een gegeven moment zijn ze van de rivier afgeweken en is het zwaard tijdens het gevecht gebroken. Je zou kunnen zeggen dat de bloedspetters er nog op zitten.”

Het zwaard is al die tijd goed bewaard gebleven. Behalve het afgebroken stuk ziet het voorwerp er nog gaaf uit. ,,Het is goed afgesloten geweest in de modder en het veen. Als het in de grond had gelegen, was het niet zo mooi gebleven.”

Overduin was al langer van plan om met zijn vondst naar het kunstprogramma te stappen, maar hij had er nooit tijd voor. Pas toen hij vorig jaar met pensioen ging, nam hij de proef op de som. ,,Mieke Zilverberg, de expert van ‘Tussen Kunst en Kitsch’, was meteen erg enthousiast. Zij taxeerde het zwaard op 1500 euro. Vervolgens is in een museum het programma opgenomen en heb ik mijn verhaal verteld.”

Overduin heeft al verschillende keren de vraag gekregen om het historische stuk af te staan, maar hij houdt het liever zelf. ,,Mijn schoonzoon is er ook erg in geïnteresseerd. Waarschijnlijk gaat het zwaard naar hem.”

De uitzending van ‘Tussen Kunst en Kitsch’ waarin Overduin zijn verhaal doet, is op woensdag 7 april om 20.30 uur op Nederland 1 te zien.

advertentie
advertentie