Burgers brainstormen voortaan mee

31 maart 2010 om 00:00 Nieuws

De nieuwe vergaderstructuur ziet er als volgt uit: op de eerste donderdag van de maand is er een informele en een formele bijeenkomst. Op de tweede donderdag vindt fractieoverleg plaats en op de derde donderdag houdt de raad een besluitvormende vergadering. Het cruciale gedeelte voor de burger is de informele bijeenkomst.

Andere vergader-structuur gemeenteraad H’VELD-G’DAM – Terwijl de vooruitgang in de Hardinxveldse politiek te wensen over laat, zitten burgemeester en wethouders niet stil. De vergaderstructuur van de gemeenteraad gaat op de schop. Voortaan krijgen burgers al in de beginfase van de besluitvorming inspraak, zodat met hun ideeën en wensen rekening gehouden kan worden. ,,Omdat burgers al in de brainstormfase kunnen meedenken over de plannen van de gemeente, zullen minder frustraties ontstaan,”, denkt burgemeester Maria Wiebosch-Steeman.

Door Ariënne Megchelsen

,,De informele bijeenkomst moet je zien als een losse inloop”, vertelt Wiebosch-Steeman. ,,Burgers hebben de mogelijkheid om ambtenaren en wethouders aan te spreken. Ook worden presentaties gehouden; aanstaande donderdag hou ik bijvoorbeeld zelf een presentatie over het budget voor de nieuwe vergaderzaal. Alle mensen die er belang bij hebben, zoals ambtenaren van de burgerlijke stand, kunnen dan hun ideeën inbrengen. Wij weten dan waar we, binnen het budget, rekening mee moeten houden.”

Na de informele ontmoeting vindt het debat plaats. Raadsleden kunnen dan vragen stellen over de plannen aan de burgemeester en wethouders. Vervolgens zijn er vier vervolgstappen mogelijk: 1. het stuk is nog niet rijp voor verdere behandeling en wordt teruggestuurd naar het college. 2. het stuk wordt opnieuw in een informele bijeenkomst besproken. 3. het stuk wordt opnieuw in een formele vergadering behandeld. 4. het stuk gaat door naar de besluitvormende vergadering.

In het laatste geval worden de plannen dus, met alle opmerkingen uit de informele bijeenkomst en het debat, afgerond in de besluitvormende vergadering.

Uitkristalliseren

Hoewel de nieuwe structuur in theorie vast staat, zal het nog niet meteen volgens een vaste planning verlopen. ,,We hebben deze drie vormen van ontmoeting, debat en besluitvorming nu gevonden, maar in het begin zal dat nog een beetje door elkaar heen lopen. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat op dezelfde avond een informele bijeenkomst en een fractievergadering plaatsvinden. Verder is het ook niet altijd zo dat het onderwerp dat in de informele bijeenkomst aan de orde is geweest, meteen in het eerstvolgende debat wordt besproken. Dat kan ook een maand later pas gebeuren. Er worden tegelijkertijd meerdere onderwerpen behandeld. Het proces moet in de komende maanden nog uitgekristalliseerd worden.” Op de vraag of deze constructie niet erg verwarrend voor de burger is, benadrukt Wiebosch-Steeman dat de onderwerpen, de tijdstippen en de plaats elke week in Het Kompas aangekondigd worden. ,,We willen het erg duidelijk communiceren. En we zitten nu natuurlijk nog in de opstartfase; over een jaar loopt het allemaal vlekkeloos.”

Nieuw bestel

De reden voor het ontwikkelen van deze nieuwe structuur ligt in de invoering van het dualisme. ,,In 2003 is het duaal bestel ingevoerd. Dit houdt in dat de wethouders zijn losgekoppeld van de gemeenteraad. Onze oude manier van werken werkt in dit nieuwe bestel niet meer. Tot nu toe werd een stuk namelijk ingebracht door het college, en werd er pas op het laatst door de gemeenteraad naar gekeken. De burgers konden dan eigenlijk al niets meer toevoegen. Het idee van de nieuwe structuur is dat de inwoners aan de voorkant van het proces hun wensen en ideeën kunnen spuien.”

advertentie
advertentie