Oude wijshede…

6 april 2010 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Met meer dan middelmatige belangstelling volg ik in de media de coalitiebesprekingen.

“Regeren is vooruit zien”. Dat dit ook bij de coalitievorming zo expliciet naar voren zou komen had de T@B zich nog nooit gerealiseerd.

Ontstaan uit een protestactie hebben ze meer dan vijf jaar wantrouwen gezaaid en een vijandsbeeld geschapen ten opzichte de vorige raad en college.

Nu ze in de nieuwe gemeenteraad de grootste zijn geworden moeten ze gaan onderhandelen met……. ja met diezelfde mensen. Met hen moeten ze nu een basis van vertrouwen zien te bereiken om te gaan besturen. Als je dan zonder overleg een “onafhankelijke”informateur aanwijst die hier komt vertellen hoe wij ons dorp “leefbaar”moeten maken is de transparantie ver te zoeken.

In een grote gemeente op de Veluwe heeft de fractievoorzitter van de grootste partij direct na de verkiezingen alle fractievoorzitters instemming gevraagd om een extern informateur te benoemen. Pas daarna heeft hij gevraagd of ze met de persoon die hij op het oog had konden instemmen. Dat noem ik transparantie.

“Een goed begin is het halve werk”. Nu blijkt dat de T@B de klus niet kan klaren betekent het dubbel werk.

Voor coalitievorming zoek je alle punten bij elkaar waar je het over eens bent. Volgens

mr. A.Slob, leider van het lijsttrekkersdebat, waren er dat opvallend veel. De T@B dacht hier blijkbaar anders over en heeft na een eerste gespreksronde haar conclusie getrokken, mede omdat zij de poppetjes toch ook erg belangrijk vonden.

Eerst schreeuwen ze bij tij en on-tij van de straten dat zij DE partij zijn die goed is voor ons dorp. Nu krijgen ze de kans om dat te tonen en geven ze niet thuis. Hoe kun je dat aan je kiezers uitleggen ? Je kunt op paper mooie plannen en beloften doen maar uitvoeren is de tweede stap. Het eerste complete voorstel, inclusief nota, kostenbegroting en tijdsplanning heb ik nog niet gezien van de T@B. Daar hebben ze ook de afgelopen vier jaar ruim tijd en gelegenheid voor gehad. Protesteren en tegenstemmen gaat inderdaad gemakkelijker.

Samen met de ChristenUnie is er een meerderheid van 9 stemmen. Maar wat de gevolgen kunnen zijn van een 9-8 verhouding hebben we in voorgaande jaren gezien. Alleen als het echt niet anders kan moet je hiermee genoegen nemen. Maar als je niet van Mars komt maar van Venus heb je geen tien tellen nodig om te doorzien waarom de T@B de SGP niet als coalitiepartner wil. Uit hun transparante verslagen van de gesprekken kun je lezen dat zij het goed (zouden willen) doen maar dat anderen hun dat beletten.

“Wie het onderste uit de kan wil krijgt het deksel op z’n neus”

Dan ben je slachtoffer en kun je weer vier jaar vanachter de zij(lijn)tafel je protestrol vervullen. Maar je bent wel slachtoffer van je eigen handelen.

“Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”. De onderhandelingen zijn nog gaande al is het wel vijf voor twaalf. Je hebt nog alle kans om de beloften aan je kiezers waar te maken.

Immers “Een half ei is beter dan een lege dop”

En de berichten uit den Haag over bezuinigen doen ons vermoeden dat we misschien allemaal wel genoegen moeten nemen met een half ei.

Nel den Breejen-Huisman.

advertentie
advertentie