Weinig afvallers in eerste ronde

7 april 2010 om 00:00 Nieuws

Pille en consorten hebben de afgelopen week gesprekken gevoerd met alle partijen. Nadat zijn fractie eerder al de SGP ‘omarmd’ had, kreeg zijn partij de afgelopen week bij meerdere collega’s ‘een positief gevoel’. ,,We vinden het vooral belangrijk dat we een breed draagvlak vinden. Daarom praten we deze week door met meerdere partijen. De gesprekken zijn gisteren (dinsdag, red.) gestart. Verschillende opties zijn mogelijk. Welke dat zijn? Dat kan en wil ik nog niet vertellen, vooral ook omdat ik het simpelweg nog niet weet. Ik kan dus niet zeggen of er drie of vier partijen in de coalitie komen. Dit kan ik al wel kwijt: het coalitieprogramma zal waarschijnlijk verrassend zijn.”

CU hoopt snel werkbare coalitie te presenteren H’VELD-G’DAM - Formateur Kees Pille (foto) hoopt aan het einde van de week ‘een werkbare coalitie’ te kunnen presenteren. Welke partijen zijn voorkeur hebben wil de ChristenUnie-voorman niet kwijt, maar één ding is zeker: de T@B is afgevallen voor de tweede gespreksronde. ,,Het is niet geloofwaardig om met deze partij te regeren, maar we hebben wel een goed gesprek gehad met de T@B”, stelt Pille.

Een goed verstaander heeft een half woord nodig. Naar de voorbije weken kijkend moet het dan ook wel heel raar lopen wil de SGP niet deelnemen aan de nieuwe coalitie. Blijven over: het CDA, de PvdA en de VVD. Pille zegt in de gesprekken met deze partijen ‘de hoofdlijnen te pakken te hebben’. ,,We weten wie de wethouderskandidaten van de partijen zijn en welke programmatische zaken voor hen van belang zijn.”

Aanvankelijk liet de ChristenUnie weten aan het einde van de maand een nieuw college te willen presenteren, maar deze planning wordt mogelijk (Pille: ‘hopelijk’) bijgesteld. ,,Als de gesprekken deze week vlot verlopen, kunnen we eerder een nieuw college formeren.”

Punten T@B in college

Ook de T@B, met wie de CU de afgelopen weken niet altijd even goed door één deur kon, was dus bij de gesprekken betrokken. ,,We wilden van alle fracties weten hoe ze tegen de situatie aankijken. Ook willen we belangrijke punten van de T@B proberen mee te nemen in het nieuwe college. We hebben een goed gesprek met de T@B gehad”, aldus Pille.

Op www.kompashardinxveld-giessendam.nl discussiëren voor- en tegenstanders van de T@B, ChristenUnie en SGP overigens nog steeds over de oorzaak van het stuklopen van de college-onderhandelingen. Ook lijsttrekker Theo Boerman van de SGP, Ruben van Houwelingen (vader van T@B-voorman Benhard van Houwelingen) en voormalig CU-raadslid Nel den Breejen-Huisman, doen een stevige duit in het zakje.

:Ga naar onze website om de discussie te volgen en uw mening te geven!

advertentie
advertentie