Lezing Merwedegijzelaars

14 april 2010 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Anja van der Starre houdt donderdag 22 april in de Til in Giessenburg een lezing over de Merwedegijzelaars, aanvang 20.00 uur. Zij doet dit op uitnodiging van de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen. Toegang is voor leden van de vereniging gratis, niet-leden betalen € 2,00.

De Merwedegijzelaars waren jongemannen die op 16 mei 1944 door de Duitsers werden opgepakt tijdens een razzia in de dorpen Hardinxveld, Giessendam, Sliedrecht, Sleeuwijk, Werkendam én het Biesboschgebied. Aanleiding voor deze razzia was het neerschieten van enkele landwachters door de ondergrondse vanuit een hinderlaag nabij de Helsluis in de Biesbos. Het verzet was tot deze daad gekomen doordat een jonge landwachter zonder enige aanleiding bakker Wouter Smit uit Giessendam op straat dood geschoten had.

De tijdens de razzia op 16 mei 1944 opgepakte (honderden) jonge mannen, werden nog diezelfde avond afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Alhoewel van deze mannen nog wel mensen vrijgelaten zijn – dit gebeurde veelal op voorspraak van hun werkgevers zoals scheepswerven, die hun werknemers hard nodig hadden – werden de overige Merwedegijzelaars in de nacht van 6 op 7 juli 1944 op transport gesteld naar Duitsland. Daar werden ze onder erbarmelijke omstandigheden in diverse kampen tewerkgesteld. De bevrijding in april 1945 kwam voor 27 van hen te laat. Zij stierven ver van huis aan de in een Duits kamp geleden ontberingen.

Anja van der Starre, dochter van Merwedegijzelaar Bas van der Starre uit Sliedrecht, is zich een aantal jaren geleden gaan verdiepen in het verhaal van de Merwedegijzelaars. In 2005 bracht zij een bezoek aan het gebied in voormalig Oost-Duitsland, waar haar vader gevangen zat. Daarna besloot ze een digitaal monument op te richten voor de jongens die bij de razzia van 16 mei 1944 werden opgepakt. Voor veel mensen een stuk erkenning en een bron van informatie over een belangrijk stuk van onze regionale geschiedenis, waar jaren nauwelijks tot geen aandacht voor was.

advertentie
advertentie