Coalitie wil ‘sociaal gezicht’

14 april 2010 om 00:00 Nieuws

De invulling van de wethoudersposten lijkt de laatste, ontbrekende schakel in de coalitieketen. Hoewel de gesprekken nog niet afgerond zijn, is een coalitie ChristenUnie/ SGP/PvdA/CDA aanstaande. ,,Programmatisch zijn we het eens”, zegt formateur Kees Pille. ,,We vinden dat we vooral oog moeten hebben voor de sociale kant van de samenleving. Hoe gaan we om met elkaar? Zo vinden wij dat in tijden van bezuinigingen de kwetsbaren in de maatschappij hier niet de dupe van mogen worden.” Lijsttrekker Wim de Ruiter van het CDA vult aan: ,,De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.”

Onduidelijkheid over wethouders- kandidaten H’VELD-G’DAM - De coalitie en het collegeprogramma in Hardinxveld-Giessendam lijken dichtgetimmerd. Alleen over de invulling van de poppetjes is nog enige onduidelijkheid. Twee wethouders lijken zeker van een plekje in het college (Theo Boerman en Cor de Jong, red.), over de twee vacante posities houden de lijsttrekkers van de ChristenUnie, SGP, PvdA en CDA de lippen stijf op elkaar.

Boven-Hardinxveld

De vier partijen hebben in totaal vier aandachtspunten geformuleerd. Naast het ontzien van de zwakkeren in de samenleving zijn dat het jeugd- en jongerenwerk, veiligheid en de voorzieningen in Boven-Hardinxveld. Pille: ,,We zullen moeten bezuinigen op subsidies voor verenigingen. We moeten hierbij goed kijken naar de huidige faciliteiten en een onderscheid maken tussen de clubs die zichzelf kunnen bedruipen en verenigingen die het moeilijk hebben.” Pille geeft ook aan dat de speelplaatsen aan behoeften van verschillende leeftijdsgroepen moeten voldoen en dat particuliere initiatieven, zoals het opknappen van het Westpark, ‘beter gefaciliteerd moeten worden’. Ofwel: moedig dit soort ideeën aan, bijvoorbeeld door het verstrekken van middelen.

Het toekomstige college stelt dat ook op het punt overlast winst te boeken is. ,,Wij zetten in op het terugdringen van die overlast. Zo gaan we scherp letten op het oneigenlijk gebruik van speelplaatsen. Hierbij zullen we mét de bewoners een slag moeten maken. Mensen moeten elkaar vaker aanspreken op gedrag in plaats van altijd maar te wijzen naar de politie of de gemeente. Onderneem zelf actie als iets niet goed gaat.”

Tenslotte het punt Boven-Hardinxveld, een plek in het dorp dat de tongen losmaakt. De één vindt dat er voldoende faciliteiten in dit gedeelte van Hardinxveld-Giessendam zijn, de ander zegt dat deze inwoners er bekaaid vanaf komen. Het toekomstige college deelt de mening van de criticasters. ,,We hebben de ontevreden berichten uit Boven-Hardinxveld ook gehoord. We sluiten onze oren en ogen hier niet voor. De voorzieningen kunnen kwalitatief beter. In het collegeprogramma zullen we concrete voorstellen doen om het voorzieningenniveau in Boven-Hardinxveld naar een hoger plan te tillen.”

Over de toekomstige wethouders is Pille minder scheutig in het geven van informatie. De huidige wethouders Theo Boerman en Cor de Jong lijken hun zetel te behouden, maar wie gaan plaatsnemen op de twee vrije zetels? ,,De bedoeling is dat een college wordt gevormd met vier wethouders. Afgesproken is dat de salariskosten gelijk blijven aan een formatie van drie wethouders. Een praktische verdeling wordt nog nader onderzocht. Zo spreken we bijvoorbeeld nog met huidige werkgevers van de kandidaten. Pas aan het einde van deze week hoop ik meer duidelijkheid te kunnen geven over de kandidaten.”

:Wilt u reageren? Ga naar onze website www.hetkompashardinxveld-giessendam.nl.

advertentie
advertentie