'Dit past nu echt bij mij'

15 april 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Een opkomend talent in de plaatselijk politiek en een man van de straat: Marko van Loon. „Het was bij ons thuis een positieve schrik toen bekend was geworden dat ik in de gemeenteraad zou komen. Mijn ouders vinden het goed bij mij passen. Ik heb er veel zin in en zie dit alles enigszins als een avontuur. Een gecontroleerd avontuur, dat wel”, aldus het nieuwbakken T@B-raadslid.

Door David J. Korevaar

„Kijk om je heen en zie de verbeterpunten. Neem nu het Westpark: met compagnon Patrick de Bruin heb ik een aantal jaren geleden het initiatief genomen om wat voor de jeugd in de Westwijk te doen. Ons leek het leuk en vooral nuttig om twee doelen op het grasveld aan de Schapedrift te plaatsen. Nou, dat heeft even geduurd zeg. Twee jaar praten voor een paar doeltjes. Ik denk achteraf dat zoiets in één jaar te realiseren is. Ik snap best dat een en ander tijd kost maar we moeten, vooral in de politiek, sneller schakelen. Procedures versimpelen zou ik zeggen. Dergelijk oplossingen zie ik elders ook in het dorp. Dit burgerinitiatief werd overigens gesteund door de T@B en ook de SGP vond het een prima initiatief. Patrick en ik dachten toen: hé, we worden serieus genomen. Vanaf dat moment groeide bij mij de interesse voor de plaatselijk politiek.”

Thuiswonend HBO-rechtenstudent Marko van Loon (21) is een man van de rustige aanpak en de zaken goed beargumenteren: „De inhoud van een te behandelen onderwerp is voor mij essentieel. Niet eerst zo maar wat roepen, dat zaait verwarring. Ik bijt me vast in een zaak en maak het graag succesvol af. Het laagdrempelige van de T@B spreekt me erg aan. Zo ben ik bijvoorbeeld zelf vaak op straat te vinden en spreek mensen gemakkelijk aan en ook kunnen burgers mij gerust direct aanspreken over kwesties of irritaties in hun omgeving. Met name jongeren hebben bij mij speciale aandacht. Misschien doordat ik zelf nog jong ben. Wat heeft de jeugd tegenwoordig buiten nog te doen? Rondhangen, vervelen en dus kans op veroorzaken van herrie en ellende. Het wordt hoog tijd in het hele dorp voorzieningen voor de jeugd te realiseren”, aldus de ambitieuze Van Loon.

De verkiezingen zijn maar net voorbij of het leven van het kersverse nieuwe gemeenteraadslid is nu al behoorlijk aan verandering onderhevig. „Ik heb nu een strakke agenda. Naast Jong-T@B en het raadlidmaatschap heb ik ook nog mijn studie bij te houden. Met een goede planning is het allemaal best te doen. Ik zit nu in het afstudeerjaar, dus ben ik niet zo vaak op school. Dat komt nu aardig gelegen. Na deze opleiding wil ik naar de universiteit, ik ben nog lang niet uitgeleerd. Op het sportieve vlak hou ik me, na acht jaar intensief voetballen, al enige tijd bezig met hardlopen. Daarnaast produceer ik met een maatje dancemuziek. Al met al een aardige mix aan activiteiten. Mijn mailbox weten burgers, instellingen en organisaties duidelijk te vinden. Wat er al niet binnenkomt zeg.”

De geboren Hardinxvelder is geen man van de cijfers: „Mijn ambitie ligt bij welzijn, jongeren, sport en ruimtelijke ordening. Direct tastbare onderwerpen voor de burger dus. Verder vind ik communicatie zó ontzettend belangrijk. Dat kán en móet beter. Het raadlidmaatschap vind ik een enorme stap en tevens een goede ontwikkeling voor mezelf. Je bouwt een behoorlijk netwerk op en het is gunstig voor mijn cv natuurlijk.”

advertentie
advertentie