Genealogische familiemiddag in bibliotheek

16 april 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Wie zijn mijn voorouders? Hoe kan ik daar onderzoek naar doen en waar is dat te vinden? Iedere eerste woensdag van de maand wordt in de bibliotheek een genealogisch spreekuur gehouden, van 10.00 uur tot 12.00 uur. Nu is het plan opgevat om een middag speciaal aan dit onderwerp te besteden, waarbij alle aspecten aan bod komen. Zaterdag 24 april kunnen belangstellenden van 13.00 uur tot 17.00 uur terecht.

De bedoeling is dat geïnteresseerden op weg geholpen worden met het zoeken naar hun familiegegevens, door mensen uit de praktijk. Door allerlei soorten genealogen bij elkaar te brengen zijn de stappen makkelijker te zetten. De middagbijeenkomst is dus voor de beginnende stamboomonderzoeker geschikt, maar ook degenen die al verder gevorderd zijn en meer informatie zoeken, kunnen hier terecht. Het programma start om 13.00 uur, ontvangst met een kopje koffie en opening door Nel Scheygrond van de bibliotheek en een toespraak door voorzitter Teun Sluimer van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam

Om 14.00 uur vertelt en laat P. Swets zien hoe hij zijn familiegeschiedenis in een structuur wist te krijgen en waar hij overal gezocht heeft om de geschiedenis van zijn voorouders in beeld te krijgen.

Om 15.00 uur staat een lezing Oud schrift op het programma. Bij het lezen van oude handgeschreven teksten kan de leesbaarheid een probleem zijn. De oude handschriften zijn geschreven in oud Nederlands die, hoe ouder, hoe moeilijker te lezen zijn. E. Havers van Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht vertelt over het lezen van oud Nederlands en wat te vinden is in het Stadsarchief over Hardinxveld en Giessendam.

Een uur later, om 16.00 uur, staat 'Het Internet als bron' op het programma. J. Kuijntjes van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) vertelt over de betrouwbaarheid van bronnen op internet voor het doen van stamboomonderzoek.

Op de computers van het RAP Regionaal Archief InformatiePunt (RAP) zijn de gegevens van de burgerlijke stand van Giessendam en Hardinxveld te vinden. Deze middag kunnen bezoekers deskundig advies krijgen over het zoeken in deze bestanden. Kraampjes van de genealogische verenigingen uit Sliedrecht en Werkendam zijn aanwezig.

Uit Giessenburg is iemand aanwezig die genealogische gegevens van de familie Van Houwelingen heeft uitgezocht.

advertentie
advertentie