Verschillende mogelijkheden terrein De Giessenschool

18 april 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Verschillende smaken zijn mogelijk voor de herinrichting van het terrein De Giessenschool met bijbehorende woning van oud-burgemeester Arie Noordergraaf. Dit is donderdagavond aan burgers medegedeeld tijdens een informele raadsbijeenkomst.

Door David J. Korevaar

Projectleider drs. Roland Scholten van de gemeente Hardinxveld-Giessendam liet, op deze informele raadsbijeenkomst, in korte tijd enkele mogelijkheden voor invulling van het terrein aan de Stationsstraat zien. Niets stond deze avond vast hoewel er gedurende het debat toch al enigszins merkbare voorkeursuitvoeringen van bouwplannen ontstonden. Zo was er in 2009 al een idee voor realisatie De Ark en een huisartsenpost. Rijtjeswoningen, elf stuks, is nu ook een plan. Ook de bouw van acht grote herenhuizen of mogelijk negen kleinere is een serieuze optie. Verder is er invulling van het perceel met vier vrijstaande woningen op een zeer ruime kavel mogelijk. Enige tijd geleden al kwam het plan van ondernemer Piet Boogaard voor nieuwbouw doe-het-zelf winkel Hubo boven water. Bovenop het winkelgedeelte zou het dan de bedoeling zijn appartementen te bouwen met op de hoek Stationsstraat- Molenstraat een heuse cilindervormige toren met, op de begane grond, inpandig parkeermogelijkheden. Verhuizing van deze bouwmarkt zal in ieder geval de parkeerdruk in Buitendams sterk reduceren. Het doortrekken van de Molenstraat, ter hoogte van de woning van oud-burgemeester Noordergraaf, onder de spoorlijn richting de Spoorweg kwam ook weer ter sprake. Vaststelling bestemmingsplan tussen oktober 2010 en juli 2011 en daadwerkelijke realisatie plan aan de Stationsstraat vindt plaats tussen september 2011 en augustus 2012.

De nieuwe vergaderstructuur biedt voor belangstellenden, vooraf in de hal van het gemeentehuis en onder het genot van koffie en koek, de mogelijkheid om raadsleden, ambtenaren, burgemeester en wethouders één op één vragen te stellen. De nieuwe opzet begint langzaam vorm te krijgen. Een twintigtal belangstellenden had zowaar de moeite genomen deze ‘interactieve’ vergadering bij te wonen. Enkele personen onder hen stelden kritische vragen aan onder anderen verantwoordelijk wethouder Cor de Jong. Dit bracht de discussie behoorlijk op gang. Wethouder De Jong: „Het plan van Boogaard is zeer ambitieus, zeker. De gemeenteraad gaat desondanks eerst de kaders bepalen en dan verder kijken naar dit ontwerp. Eerst naar de basis. Essentieel is, zeker in deze huidige moeilijke tijd, het uiteindelijke financiële resultaat voor de gemeente.” De oude vergaderstijl, met vaste commissievergaderingen, waar ook voor de burger wel degelijk inspraak was, is overboord gezet. Spreektijd moest destijds ruim voor aanvang van de vergadering aangevraagd met een spreeklimiet van circa tien minuten. Nu lijkt dit, met de huidige opzet, soepeler te verlopen. Na precies een uur vond voorzitter Arjan Meerkerk het voor deze avond genoeg en moest in de raadszaal snel plaats worden gemaakt voor een al geplande besloten raadsbijeenkomst.

advertentie
advertentie