Verzuip jij je toekomst?! vraagt aandacht ouders voor alcoholgebruik jongeren

22 april 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Binnen de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Korendijk, Cromstrijen, Sliedrecht en Papendrecht worden deze week vanuit het regionale alcoholpreventieprogramma ‘Verzuip jij je toekomst?!’ gratis flesjes water aangeboden bij alle basisscholen. Aan de scholen wordt gevraagd om de flesjes met de boodschappen ‘Geef het goede voorbeeld’ en ‘geen alcohol onder de zestien’ bij de eindmusical uit te reiken aan ouders van de kinderen uit groep acht. De actie maakt deel uit van een reeks van communicatieacties van ‘Verzuip jij je toekomst?!’ om ouders bewust te maken van het belang van het zo lang mogelijk uitstellen van het drinken van alcohol van hun kinderen, in ieder geval tot zestien jaar.

Ouders van kinderen uit groep acht vormen een belangrijke doelgroep bij het programma ‘Verzuip jij je toekomst?!’. Leerlingen van groep acht krijgen namelijk vooral van hun ouders alcohol aangeboden. Programmamanager Marije van den Bogerd: ,,Ouders denken dat kinderen - wanneer ze thuis hebben geleerd om goed met alcohol om te gaan - ze er buitenshuis ook goed mee om gaan. Verbieden werkt in hun ogen averechts. Maar uit onderzoek blijkt dat deze tolerante houding van veel ouders onverstandig is. De gedachte van ouders dat pubers juist gaan drinken als het ze wordt verboden, is een diepgewortelde misvatting. Kinderen van ouders die geen regels hanteren voor alcoholgebruik, drinken drie jaar later meer dan kinderen die niet mogen drinken. Genoeg redenen dus om ouders van kinderen uit groep acht te overtuigen van de boodschap ‘geen alcohol onder de zestien.”

Uit onderzoek blijkt dat de invloed van de ouders zelfs een grotere rol speelt in het drinkgedrag van hun kinderen dan die van leeftijdsgenoten. Marije van den Bogerd benadrukt daarom het belang dat juist ouders over het onderwerp alcohol in gesprek gaan met hun kinderen. ,,Het is verstandig dat zij dit doen vóór hun kinderen de overstap maken naar de middelbare school. Voor kinderen breekt dan een leuke en spannende tijd aan met veel nieuwe ervaringen. Ook het experimenteren met genotmiddelen als alcohol hoort daar bij. Binnen deze regio is bijvoorbeeld 8,2 procent van de kinderen al voor hun dertiende levensjaar dronken geweest en dit percentage is op vijftienjarige leeftijd al gestegen naar maar liefst 30,5 procent?!. En je kunt dan wellicht denken: is het drinken van een breezer of een keertje dronken zijn voor iemand van die leeftijd dan zo erg? Ja dus! Jongeren die voor hun dertiende beginnen met drinken, hebben maar liefst veertig procent meer kans dat ze op een bepaald moment in hun leven alcoholverslaafd zijn.”

Steeds meer onderzoek laat de schadelijkheid voor de ontwikkeling van jonge hersenen zien en dat leidt weer tot verminderde schoolprestaties, een lager onderwijsniveau en een gebrekkige schoolmotivatie. Het is daarom van belang de eerste glazen alcohol zo lang mogelijk uit te stellen, in ieder geval tot zestien jaar. Deze actie tijdens de eindmusical is één van de acties vanuit ‘Verzuip jij je toekomst?!’ om ouders op een ludieke manier bewust te maken van de boodschap ‘geen zestien, geen druppel’. Marije van den Bogerd: ,,Niets zwaars of confronterends, maar zoals gezegd gewoon een leuke manier om aandacht te vragen voor het onderwerp. Naast onze voorlichtingsactiviteiten blijven we natuurlijk ook inzetten op strengere wet- en regelgeving en handhaving om het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen.”

Dit jaar vindt de actie plaats in zes gemeenten. Bij succes vindt de actie volgend jaar plaats in de andere gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid.

advertentie
advertentie