Regiohakkers kampioen Stichts-Gooische Schaakbond

25 april 2010 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - In de laatste wedstrijd van het seizoen ontmoetten de twee sterkste teams uit de Promotieklasse elkaar in sportcentrum Berenschot in Leerdam, de Regiohakkers tegen Moira Domtoren. De Regiohakkers wonnen met 4,5-3,5 en werden zo kampioen met 17 punten uit 9 wedstrijden (alleen een gelijkspel tegen Woerden) en Moira Domtoren tweede met 14 punten. Kasper Euser werd met 6½ uit 8 de topscorer van de Regiohakkers. Ook Lemmy Schakel had een goede inbreng met 3½ uit 4.

Om een uur of tien kon de eerste uitslag, een remise op bord 4, worden genoteerd. Albertus ten Hertog speelde de Franse opening (de Tarraschvariant) tegen Jaco Vonk die met degelijk spel een aantal tempi voor kwam te liggen. Albertus lag hier niet wakker van, wist waar de valkuilen zaten en neutraliseerde het overwicht met speels gemak.

Na dit eerste tikje van Albertus kwam een hardere tik van Niels Hendrikx. Hij won de strijd op de damevleugel van Bobby Fijlstra die meteen daarna kon opgeven. Gezien de andere partijen lag Moira hiermee op schema.

Op bord 8 bewees Tobias Dekker opnieuw dat hij nu in staat is om goede stellingen om te zetten in winst. Hij vond de gaten in de verdediging van Ton Braams en via een prachtige combinatie maakte hij een einde aan de partij. De Regiohakkers stonden weer gelijk.

Tim Schakel had lange tijd een licht overwicht in het dubbellopereindspel, maar Kees Verweij wist alle klippen te omzeilen met remise als onvermijdelijk gevolg. Datzelfde gold voor de partij op bord 1 maar dan met de rollen omgekeerd. Theo Dekker verloor twee pionnen tegen Guido den Dekker, maar wist met zijn ongelijke loper de zaak te redden.

Moira Domtoren nam weer een voorsprong door een knappe overwinning van Mario Huizinga op Andries Dekker. Andries kreeg twee verbonden vrijpionnen op d5 en c6, maar Mario wist deze pionnen lam te leggen en ontwikkelde een tegenaanval die gevaarlijker bleek.

De Regiohakkers maakten echter opnieuw gelijk via Kasper Euser die een goede partij speelde tegen Tjerk Hacquebord. Hij wist continu het ene voordeel in het andere om te zetten en in het verre eindspel wist hij de murw gespeelde Tjerk tot overgave te dwingen: 3,5-3,5.

De partij tussen Eddy Korevaar en Johnny de Kraker zou de beslissing brengen. Johnny overspeelde Eddy in de opening, maar kon vervolgens niet het goede plan vinden. Eddy kon niet anders dan in eigen doel hangen, maar tegen de eerste tijdcontrole wist hij wel zijn paard naar een sterk veld te brengen. Paradoxaal genoeg deed Johnny onder druk van de tijd steeds betere zetten en wist een opening te creëren op de damevleugel. Echter, hij investeerde opnieuw te veel tijd in het bedenken van het winstplan zodat hij weer in tijdnood raakte. En toen voltrok het wonder zich: op het moment dat Johnny een stuk dreigde te winnen, speelde Eddy Lh6 met een halve matdreiging. Johnny sloeg toch het begeerde stuk waarna Eddy met Lf4 schaak gaf. Johnny had het dreigende mat nog kunnen voorkomen via Kh1, maar speelde met nog minder dan één minuut op de klok g3. Toen konden de handen figuurlijk de lucht in, het was mat in 3.

Volgend seizoen zullen de Regiohakkers voor de tweede maal in hun korte clubhistorie op landelijk niveau acteren.

advertentie
advertentie