‘Woningbouw in regio samen vlottrekken’

27 april 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – De acht gemeenten in de Regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (AV) moeten ook op gebied van woningbouw de samenwerking zoeken. Burgemeester Piet IJssels, voorzitter van de Regio AV, riep de aangesloten gemeenten gisteren op daar werk van te maken.

,,We zijn tot nu toe individueel bezig geweest met de woningbouwprogramma’s. In Gorinchem hebben we de samenwerking met onder andere woningcorporaties gezocht om stadsvernieuwingen te kunnen realiseren. Nu hebben we stimulerende regelingen getroffen om de woningmarkt weer enigszins vlot te trekken zoals de koopgarant regeling. Maar het effect daarvan kan kwadrateren als ook de andere gemeenten daarin deelnemen, zodat verhuizen voor inwoners nog gemakkelijker wordt.”

IJssels drong er bij collega-gemeentebesturen met klem op aan deel te nemen aan dergelijke regelingen waarbij inwoners de garantie krijgen dat zij hun huis altijd kunnen verkopen als zij willen verhuizen. ,,We merken dat het aantal verkopen nu net weer in een iets stijgende lijn komt”, aldus IJssels. ,,Dan moet je spijkers met koppen slaan.”

Ook hield burgemeester IJssels de toehoorders van de regio voor dat zij vooral door moeten gaan met bouwplannen maken en de procedures daarvoor moeten volgen. ,,Procedures duren lang”, weet hij, ,,als er straks in 2011 of 2012 gebouwd zou kunnen worden, dan moet je er klaar voor zijn.”

Burgemeester IJssels gaf zijn visie gisteren tijdens de officiële overhandiging van het rapport ‘De nieuwe realiteit in woningbouwproductie, Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Uit de eindrapportage van de werkgroep Woningbouw en Kredietcrisis blijkt dat de productie nogal achterblijft, maar niet erger dan in de rest van het land. De regio heeft echter grote behoefte aan starters- en seniorenwoningen. Voorzitter van de werkgroep, burgemeester Dirk van der Borg van de gemeente Graafstroom, benadrukte het economisch belang en de leefbaarheid van de regio.

advertentie
advertentie