Letterie: ‘De Gouden Eeuw is voorbij’

28 april 2010 om 00:00 Nieuws

Van stil zitten houdt hij niet. Van stil zijn ook niet. ,,Ik kan niet zo goed zwijgen. Daar heb ik heel wat mensen mee op de kast gejaagd. Als wethouder moet ik horen, zien en zwijgen. Veel meer luisteren dan ik eerst deed.” Een lastige opgave voor de kersverse wethouder. ‘Geen woorden, maar daden’ was de leus die hij met de paplepel ingegoten kreeg. Letterie groeide op in een Rotterdams ‘antirevolutionair nest met een flinke linkse inslag’. ,,Mijn vader en moeder waren van de ARP. Maar ik verdenk mijn vader er sterk van dat hij PvdA stemde. Hij was zo rood als een kroot.” Zijn eerste baan vond hij in de haven van Rotterdam. ,,Thuis leerde ik bidden, maar in de haven leerde ik lelijke woorden.”

H’VELD-G’DAM - Zijn grote passie zijn z’n ‘lizardkanaries’, hij is niet 24/7 beschikbaar voor de politiek en de PVV vindt hij een afgrijselijk fenomeen. Paul Letterie: een kleurrijk persoon in de Hardinxveldse politiek. Binnenkort zelfs wethouder, de oudste van het kwartet. ,,Maar ik ben nog vitaal genoeg om er vorm en inhoud aan te geven.” Door Ariënne Megchelsen

Daarna werkte hij bij een architectenbureau, het Gemeentelijk Energiebedrijf Rotterdam en bij Volkshuisvesting. Inmiddels zet hij zich al acht jaar in voor het gedachtegoed van de plaatselijke Christen-Democraten; eerst als raadslid, binnenkort als wethouder. ,,Ik begin aan een nieuwe uitdaging. Raadslid is een andere rol dan wethouder. In de raad kun je je directer inzetten voor bepaalde onderwerpen en voor je eigen partij. In het college moet je het raadsprogramma uitvoeren.”

Eén waarschuwing

Zorg, Welzijn en Sociale Zaken zijn de posten waar Letterie zich de komende jaren voor gaat inzetten. Daarbij ligt de nadruk op de zorg voor ouderen, gehandicapten en andere hulpbehoevenden. ,,De portefeuille ‘Zorg’ ligt in het verlengde van de volkshuisvesting waar ik me mee bezig heb gehouden. Ik ben nauw betrokken bij mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. ‘Solidariteit’ is een kernwoord van de CDA waar ik me het meeste bij thuis voel. Ik ben er voor de ander, al die anderen zijn er niet voor mij. De PVV vind ik wat dat betreft een afgrijselijk fenomeen. Daar is geen greintje solidariteit meer te bekennen. Het doet mij een beetje denken aan de jaren dertig, toen mensen constant aan het afgeven waren op andere bevolkingsgroepen. Dat mensen daar nu wéér intrappen, baart me grote zorgen.”

Omkijken naar elkaar is dus een speerpunt van de wethouder. Maar hij is niet van de aanpak met fluwelen handschoentjes. Voor mensen die denken dat de wet niet voor hen geldt, heeft hij weinig positieve woorden over. ,,Ik ben voor ‘reward and punishment’: belonen en straffen. Eén keer een waarschuwing, daarna een daadkrachtig antwoord. Wij zijn veel te vriendelijk voor mensen die vinden dat de overheid er niet voor hen is. Ik ga niet op elke hoek van de straat een welzijnswerker paraat zetten.”

Letterie komt niet bepaald in de makkelijkste periode als wethouder in het college. ,,De Gouden Eeuw is voorbij. Hardinxveld zal de komende jaren een bezuinigingspolitiek moeten gaan voeren. Als we in heel de wereld hetzelfde welvaartsniveau willen hebben als in Nederland, hebben we vier aardes nodig. We moeten het accent leggen bij het handhaven van de zorg voor ouderen en minderbegaafden. Zij kunnen niet stemmen en hebben geen stem. Daar moet het geld heen. Dan gaan we maar een keertje minder op vakantie.” Grote ambities voor de komende vier jaar heeft hij dan ook niet. ,,Als we in de komende jaren in Hardinxveld kunnen houden wat we hebben, is dat al een monsterprestatie. Grootschalige prestigeprojecten komen er voorlopig niet. Maar ik acht de gemiddelde Hardinxvelder wel van zo’n intelligentie dat ze dat zullen begrijpen.”

Letterie trekt een duidelijke grens als het gaat om zijn politieke betrokkenheid. ,,Ik ben niet 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar voor de politiek. Ik ben er niet voor individuele grappenmakerij, ik ben er voor het algemeen belang. Als het om persoonlijke hobby’s gaat, ben ik niet thuis.” De parttime-wethouder wil namelijk ook nog wat tijd overhouden voor zijn eigen hobby’s. Achter in zijn grote tuin met fruitbomen, prachtige oranje en roze tulpen en een vijver met salamanders staat een volière met ‘lizardkanaries’. ,,Kijk, ze hebben twee eitjes gelegd”, laat Letterie de inhoud van het nestkastje zien. Op één van de houten wandjes van de voliere hangt een lijstje met aanwijzingen voor de verzorging van de vogels. ,,Dat heeft mijn broer voor me gemaakt, anders vergeet ik wat ik ze moet geven.”

advertentie
advertentie