Loftrompet voor vrijwilligers

5 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Ariaantje Hessels-Ruis is zo’n dame die zich al meer dan vijftien jaar inspant voor een plaatselijke organisatie. Hessels maakt al sinds 1994 deel uit van het bestuur van de ANBO-afdeling. Wiebosch-Steeman in haar speech tot de decorandus: ,,Dat komt niet uit de lucht vallen. Uw moeder was in 1954 de oprichter van deze afdeling. Vanaf 1995 vervulde u de functie van tweede voorzitter. In 2003 bent u tot voorzitter gekozen. U bent meer een soort duizendpoot. U doet dat alles met een grote gedrevenheid, maar gezien uw leeftijd wilt u afbouwen. Vraag me af of dat lukt, want dit werk is verslavend.” Hoe lang ze haar functie nog zal bekleden weet alleen Hessels-Ruis zelf, het staat wel vast dat niemand haar de titel ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau meer afpakt.

Koninklijke Onderscheiding voor vijf burgers H’VELD-G’DAM - Burgemeester Maria Wiebosch-Steeman was in haar toespraken stellig. In tegenstelling tot in andere gemeenten worden in Hardinxveld-Giessendam louter en alleen Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan mensen die zich vrijwillig voor de samenleving hebben ingezet. De vijf gedecoreerden in het dorp hebben op dat punt voldoende betekend voor de maatschappij. De prestaties op een rij.

Ook Aaltje Kroon-Maas gaat voortaan als ‘Lid’ door het leven. Haar jarenlange vrijwillige werkzaamheden voor het plaatselijke Sinterklaascomité, de Lange Wei en tijdens buurtactiviteiten in de Hofweerstraat bleven niet onopgemerkt. ,,U heeft er aan bijgedragen dat sinds 2000 een geslaagde intocht kan plaatsvinden. Op twee plaatsen in onze gemeente helpt u de intocht van de goedheiligman. Dat doet u niet alleen, daar helpen ongeveer honderd vrijwilligers bij. U heeft over dat alles de leiding. Een niet mis te verstane taak die u met verve vervult.”

Het Adullam comité Hardinxveld-Giessendam e.o. speelt een prominente rol in het leven van Jacoba van Wingerden. Wiebosch-Steeman: ,,Sinds de oprichting in april 1985 bent u al bestuurslid van het comité. U beheert een ‘Adullam winkeltje’ bij u thuis en houdt verkopingen bij derden. Dat houdt in dat anderen hun huis ter beschikking stellen en dat u dan daar een verkoping kunt organiseren. U regelt snoepverkoopacties, de jaarlijkse oliebollenverkoopactie en bent zeer nauw betrokken bij de grote jaarlijkse verkoping. U doet dat met een grote gedrevenheid.” Dubbel en dwars verdiend, de Koninklijke Onderscheiding.

Arie Cornelis de Graaf is al ruim dertig jaar een uiterst toegewijde stille kracht in de kerkgemeenschap van de Oud Gereformeerde kerk. ,,Als er geen dominee is dan gaat u voor in leesdiensten. Dat doet u al ongeveer 25 jaar. Ook treedt u op als ouderling van dienst. U leest tijdens de winterperiode wekelijks voor de kerktelefoon, legt huis- en ziekenbezoeken af en verzorgt per toerbeurt de weeksluitingen in De Lange Wei, Pedaja en Tiendwaert. Ook neemt u als afgevaardigde deel aan landelijke vergaderingen van uw kerkgenootschap.” Het ‘zeer sociale mens’ werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Ook de erelijst van Arnaut Langeveld is lang. Hij is al meer dan dertig jaar voorzitter van skivereniging Grote Rivieren, is voorzitter en initiator van Zeemanskoor Bestevaer, verricht al veertig jaar vrijwilligerswerk voor OKK en was oprichter en bestuurslid van Sfeer 65 (een sociëteit voor jongeren vanaf 18 jaar, red.). ,,Omdat u een ervaren bestuurder bent die met zijn niet aflatend enthousiasme anderen weet te stimuleren, met veel plezier de handen uit de mouwen steekt, heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau”, aldus de burgemeester.

advertentie
advertentie