'IHC Merwede versterkt positie in markt diepzee baggeren en mijnbouw'

6 mei 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - IHC Merwede heeft haar positie in de markt voor diepzee baggeren en mijnbouw verder versterkt met de strategische overname van MMP(Marine and Mineral Projects) uit Kaapstad, Zuid-Afrika. De nieuwe naam van het bedrijf wordt ‘IHC Marine and Mineral Projects’ (IHC MMP).

MMP werd opgericht in 1993 als een adviesbureau om de groeiende diepzee diamantwinning industrie voor de Westkust van Zuid-Afrika te bedienen. IHC MMP is hier al meer dan vijftien jaar succesvol in. ,,Uniek aan IHC MMP is het vermogen custom-built onderwater systemen en apparatuur voor de mijnbouw te ontwerpen maar ook te produceren en op te leveren. IHC MMP onderscheidt zich van andere mijnbouwadviseurs door de reeds eerder bewezen, langdurige ervaring en project management in de onderwater mijnbouw", aldus een woordvoerder.

De overige aandeelhouders zijn het management, personeel en een ‘black economic empowerment’ investeerder. De diepzee mijnbouwindustrie geniet een groeiende belangstelling. Het aantal aanvragen voor diepzee bagger- en mijnbouwoplossingen is sterk toegenomen. Diverse studies naar systemen om zeldzame en dus kostbare mineralen, zoals diamanten, goud, gas, hydraten en andere zeldzame mineralen, op de diepe oceaanbodem te zoeken, vinden en exploiteren, zijn al in volle gang.

Volgens studies van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), zal de vraag naar grondstoffen in de komende 25 jaar naar verwachting verdubbelen. Voor moderne technologische oplossingen om menselijke invloeden op het milieu te verminderen zijn meer en meer zeldzame materialen nodig, bijvoorbeeld voor windmolenparken en brandstofcellen voor elektrische auto's.

Zeventig procent van het aardoppervlak bestaat uit water. Het is dus logisch te veronderstellen dat de toekomst onder water ligt. Daarom heeft IHC Merwede al haar activiteiten in deze sector geclusterd in een nieuwe business unit, IHC Deep Sea Dredging & Mining. Deze business unit zal zich concentreren op ontgraaftechnieken in diep water (tot 3.000 meter) en op het verticaal transport van de zeebodem naar de oppervlakte.

Met deze strategische overname implementeert IHC Merwede een ambitieuze overnamestrategie om zo haar bedrijfsactiviteiten op internationaal gebied te vergroten en te versterken. Door te kiezen voor MMP heeft IHC Merwede nu een ‘springplank’ in Zuid-Afrika, waarmee toonaangevende partijen in de mijnbouw kunnen worden voorzien van innovatieve technische oplossingen en toonaangevende technologie voor diepzee mijnbouw.

advertentie
advertentie