Nieuwe avondspreekuren in het Albert Schweitzer ziekenhuis

11 mei 2010 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT- De vakgroepen Interne Geneeskunde en Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL) van het Albert Schweitzer ziekenhuis beginnen met drie nieuwe poliklinische avondspreekuren. Dit om patiënten en hun naasten in hun drukke agenda's tegemoet te komen.

Bijkomend voordeel voor de patiënt is dat spreekuren ’s avonds met minder verstoringen te kampen hebben, doordat het rustiger is in het ziekenhuis dan overdag. Ze lopen daardoor naar verwachting beter op tijd.

In maart van dit jaar begon al een avondspreekuur van internist-oncoloog Van den Bosch, één avond per week. ,,Dit spreekuur begint inmiddels aardig vol te lopen”, vertelt Maria van As, operationeel manager Interne Geneeskunde. De genoemde avondspreekuren vinden allemaal plaats op de ziekenhuislocatie Dordwijk in Dordrecht.

Nieuwe patiënten krijgen voortaan de keuze aangeboden of zij ’s avonds willen komen, tussen circa 17.30 en 20.30 uur. Bestaande patiënten van de genoemde specialisten kunnen desgewenst (in overleg) overstappen naar de avond. Voor de bestaande patiënten van andere internisten en MDL-artsen is dit niet zonder meer mogelijk, omdat ze dan van arts zouden moeten wisselen.

Van As: ,,We zijn kleinschalig begonnen, maar we hopen dat het zich uitbreidt. Er lijkt onder patiënten beslist behoefte te bestaan aan de mogelijkheid om ’s avonds naar de specialist te komen. Niet altijd per se voor zichzelf, soms ook omdat er dan makkelijker iemand met hen kan meekomen.”

Als enige andere vakgroep in het Albert Schweitzer ziekenhuis houdt Dermatologie al vele jaren met succes avondspreekuren. Van As: ,,Het voordeel voor Dermatologie is dat dit specialisme geen ondersteuning nodig heeft van Röntgen/Radiologie en Laboratorium. Wij hebben die behoefte wel. We hebben met deze afdelingen kunnen regelen dat ook zij op de avonden van onze spreekuren gaan doorwerken. Dit kan op termijn de deur openzetten voor andere medisch specialismen om ook op de avonden te gaan werken.”

De avondspreekuren van Interne Geneeskunde/MDL vormen geen uitbreiding van de capaciteit: er zijn spreekuren van de dag naar de avond verplaatst. ,,We benutten daardoor de dag optimaal en we spreiden de drukte, met waarschijnlijk structureel minder wachttijd in de wachtkamer tot gevolg”, zegt Van As. Het gaat in principe niet om een tijdelijk experiment. ,,Maar we onderzoeken wel wat patiënten ervan vinden en zullen daarop baseren hoe we hier de komende jaren verder mee omgaan.”

advertentie
advertentie