Bij toeval in de politiek

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Een man voor links én rechts. André Hoedelmans: „De T@B is min of meer een neutrale partij. Ik vind dat je je moet focussen op algemeen maatschappelijke onderwerpen in het dorp en dit niet direct moet koppelen aan een politieke kleur. Riolering vervangen is niet links of rechts.” Het raadslid wil zich in hoofdzaak concentreren op de ‘zachte’ sector, zoals onderwijs en welzijn.

Door David J. Korevaar

„De burger is nog steeds het spoor bijster. De bureaucratie is enorm. Niet alleen in ons dorp hoor. Maar in het gehele land. Sla de krant er maar op na. Ik heb de indruk dat het nog niet afneemt. Daar moeten we echt iets aan gaan doen”, aldus oud-directeur gemeentewerken Hardinxveld-Giessendam André Hoedelmans (68). Al woont de geboren Rotterdammer al sinds 1981 met volle tevredenheid in het dorp, toch heeft hij de laatste jaren ook mindere ervaringen. „Ruim twee jaar geleden bijvoorbeeld hadden de bewoners en de gemeente hier aan de Frans Halsstraat discussie over het waterpeil in de vijver. Ik heb me er intensief mee bezig gehouden. Bij toeval kwam ik daardoor aan de praat met Benhard van Houwelingen en Henk de Vree van de T@B. Van het een kwam het ander en werd ik dus lid van de T@B. Overigens heb ik bij de verkiezingen vier jaar geleden al op de T@B gestemd, dus klikte het meteen. Met veel voldoening heb ik afgelopen twee jaar in de steunfractie gezeten. Een leerzame periode mag ik wel zeggen”, aldus Hoedelmans. Het verse raadslid (getrouwd en vader van twee kinderen en drie kleinkinderen) wil zich de komende raadsperiode richten op de ‘zachte’ sector. „Bij mijn functie als directeur gemeentewerken was ik vanzelfsprekend meer bezig met beleid, techniek en economie. Nu wil ik 'm gaan inzetten voor onderwijs en welzijn. Ik noem het de ‘zachte’ sector. Misschien komt deze interesse door mijn leeftijd, zou best kunnen. Verder wil ik voor de burger meer duidelijkheid scheppen in regelgeving en procedures verkorten. Waarom moet een aanvraag voor een dakkapel langer duren dan zeg maar een week? Veel meer tijd hoeft zoiets, met de huidige automatisering, toch niet te kosten? We moeten als gemeente dichter bij de bevolking staan, in alle lagen. De ambtenaar heeft nog steeds een stoffig imago. Dat komt, denk ik, mede door trage besluitvorming”, vertelt hij enthousiast.

Het T@B-raadslid heeft een niet alledaagse hobby: studeren vreemde talen. „Naast Engels, Duits en Frans heb ik een behoorlijke kennis van de Portugese- en, in mindere mate, Latijnse taal. Als mijn vrouw en ik op vakantie in het buitenland zijn zoeken we graag de bevolking op. Bewust niet in de populaire plaatsen of kuststreken, maar ver landinwaarts. Het is fantastisch om met deze mensen te praten en zo hun cultuur beter te leren kennen. Het is een verrijking voor de mens. Je krijgt er veel voor terug. Daarnaast doe ik aan bergsport en zeilen met mijn zoon. Ten gevolge van het raadlidmaatschap zal ik mijn agenda wel moeten aanpassen. Per week denk ik toch zo’n twaalf uur te moeten spenderen aan vergaderen, e-mails lezen en andere post doornemen. Je moet uiteraard heel selectief te werk gaan, anders ben je gigantisch veel tijd kwijt.” De HTS-er weg- en waterbouw is een bevlogen spreker, daadkrachtige persoonlijkheid met een scherp analytisch vermogen en heeft een duidelijk doel: Burgers bijstaan welke buiten hun schuld problemen krijgen, klantgericht met de mensen omgaan, openheid van zaken geven en eenvoud creëren ten aanzien van procedures en vergunningen.

advertentie
advertentie