Jonge schakers meten krachten met senioren

14 mei 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de 32ste competitieronde van schaakclub De Giessen traden drie jeugdspelers aan om in de vakantieperiode hun talent in de seniorencompetitie te laten zien. De huidig jeugdkampioen Andries Boer nam het op tegen Jan Donkersloot, Gerard de Boon tegen Jan Bons en Tijmen Schakel tegen Chris van Wieringen. Tijmen kwam met zwart minder uit de opening en leek het toernooi om het Nederlands kampioenschap van het vorige weekend nog in het hoofd te hebben. Chris van Wieringen bouwde zijn voordeel met de witte stukken verder uit tot een sterke aanval, waarbij de zwarte koning tenslotte in een matnet verzeild raakte.

Andries Boer verloor al snel een stuk in zijn partij maar bleef daarna zijn voorsprong in ontwikkeling benutten. Uiteindelijk hield hij hiermee twee lopers over tegen een dame en als er niet zoveel stukken meer op het bord staan dan is het lastig om dit te winnen. Jan probeerde nog een aantal zetten de winst te vinden maar ging toen in op het remiseaanbod van Andries.

Gerard de Boon bouwde met de witte stukken een mooie stelling op en had rond de 25ste zet dit voordeel kunnen verzilveren door de zwarte dame in te sluiten. Jammer genoeg miste hij deze fraaie mogelijkheid. In de gekozen mataanval deed hij vervolgens een paar mindere zetten en toen was Jan Bons er als de kippen bij om zijn kans te pakken en de witte koning in te sluiten. Een sterk opgezette partij waarin Gerard verloor maar wel liet zien dat hij goed in de seniorencompetitie mee kan draaien.

Bij de overige partijen was Eddy Korevaar weer te sterk voor Marcel van Wingerden en heeft hiermee de tweede plaats vast in handen. Wim Rietveld wil nog graag tot remisekoning gekroond worden en voegde weer een halfje aan het totaal toe tegen Andre van Wingerden.

De drie junioren spelen vrijdag 21 mei in de laatste clubcompetitieronde in Vinkeveen voor het kampioenschap met de C1. Een gelijkspel volstaat voor de titel.

advertentie
advertentie