Wielerronde noodgedwongen spannender

14 mei 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De wielerronde van Hardinxveld-Giessendam kent dit jaar - noodgedwongen - een spannender en zwaarder parcours. Door de droogte aan het begin van het voorjaar zijn de omliggende agrarische bedrijven op Tweede Pinksterdag in de weer met het land. Voor de organisatie een reden om geen gebruik te maken van de Broekseweg, maar te kiezen voor de noodweg langs de Betuweroute.

Bijkomstig voordeel hiervan is dus dat de ronde voor de renners zwaarder en voor de kijkers spannender is. Als de renners van het viaduct afkomen moeten ze tijdig in de remmen knijpen voor de scherpe bocht die hen naar deze noodweg voert. Aan het eind van deze weg moeten ze wederom een scherpe bocht maken om vervolgens de klim te maken over het andere viaduct. ,,Het zal door deze aanpassing nog zwaarder worden en voor het publiek leuker omdat ze de renners vanaf de viaducten nog beter kunnen volgen”, aldus ervaren wielrenner Jan Goedhart. Mede-organisator Jaap Buijk vult hem aan: ,,Met een groep amateurs hebben we het parcours een paar keer gereden en het blijft een schitterende ronde. Al is het alleen al vanwege alle natuurschoon. Of de bijna vijfhonderd wielrenners daar oog voor hebben is nog maar de vraag.”

In het ochtendprogramma komen de Amateurs B en Veteranen/Masters om 9.30 uur ten tonele. In deze groepen Jan Dukel, Corne Muilwijk, Peter en Walter Koster als plaatselijke favorieten. Zij worden gevolgd door de Amateurs A met daarin Zeeger van der Ham en Stefan Kramer. Rond het middaguur starten de Nieuwelingen (14-15 jaar) met Kevin Bode, Erik en Patrick Kramer. Om 13.30 uur de Junioren (16-17 jaar) met Corné den Breejen en Bart Buijk. Om 15.30 uur starten de Elite/Beloften uit Zuid-Holland voor hun koers over 100 kilometer. Een deel van deze renners rijdt in de week van 17 tot 22 mei Olympia’s Tour en verschijnt afgetraind aan de start. De verwachting is dat de renners rond de klok van 17.50 uur finishen.

De finish ligt op de Spoorweg waar de renners iedere 4,5 kilometer passeren. De toegang is gratis.

advertentie
advertentie