Na twintig jaar eerste paal werkplaats

28 mei 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Het heeft even geduurd – twintig jaar om precies te zijn – maar donderdag 27 mei was het dan toch zover. Met vereende krachten werd onder andere door wethouder Theo Boerman de symbolische eerste paal van de nieuwe gemeentewerkplaats aan de Schrank de grond in geslagen. Met een ouderwetse heistelling, zoals dat twintig jaar geleden gedaan zou zijn. ,,Rond 1 april 2011 willen we het glas heffen in het nieuwe gebouw”, aldus Boerman.

Door Ariënne Megchelsen

Het was een mooi tafereel op het bouwterrein aan de Schrank. Acht mannen, waaronder wethouder Boerman, trokken met lange, dikke touwen de ouderwetse heistelling omhoog. Vervolgens lieten ze de touwen los, waardoor de heistelling met een harde klap op de houten paal viel. Het deed Boerman denken aan zijn jongensjaren: ,,Als jochies maakten we zoiets van hout en speelden we ermee.”

In zijn openingstoespraak bedankte de wethouder de buitendienst voor het geduld. ,,Twintig jaar geleden werd door het toenmalige bestuur van Hardinxveld al de conclusie getrokken dat de oude werkplaats gedateerd was en niet meer voldeed aan de arbo-voorschriften. Toen ik twee periodes terug wethouder werd, ben ik een kijkje wezen nemen bij de oude werkplaats. Ik ben maar een eenvoudige arbeidersjongen, maar zelfs ik zag dat dit niet meer kon. Ik zei: ‘Daar gaan we wat aan doen.’ De jongens van de buitendienst hebben vaak tegen me gezegd: ‘Eerst zien, dan geloven’, maar nu is het dan toch zover: de buitendienst krijgt een nieuw onderkomen.”

De gemeente had een prijsvraag uitgeschreven voor het nieuw te plaatsen gebouw. Het ontwerp moest voldoen aan een aantal eisen: het nieuwe gebouw moet modern, functioneel en onderhoudsarm zijn en een duurzame energievoorziening hebben. Architectenbureau Roos en Ros uit Oud-Beijerland won met hun ontwerp de prijsvraag. Het uitvoeren van de plannen heeft de gemeente uitbesteed bij Staton Bouw uit Werkendam.

advertentie
advertentie