Leven tussen knotwilgen en waterlelies

30 mei 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Leven tussen knotwilgen en waterlelies. De toekomstige woonwijk Tienmorgen Noord wordt voorzien van veel water en groen. Het vier hectare grote perceel krijgt een landschappelijke structuur met ‘dorpse’ woningen. Drie stedenbouwkundige bureaus hielden vorige week voor een flinke groep potentiële kopers, huurders en omwonenden een informatie- en presentatieavond. De bouw van de nieuwe wijk start in het derde kwartaal van 2012.

Door David J. Korevaar

Om het aanwezige publiek zo goed mogelijk te betrekken en informeren werd de groep in drieën gesplitst. In hoog tempo presenteerden Enno Zuidema Stedebouw uit Rotterdam, Welmers Burg Stedenbouw uit Gorinchem en SVP Architectuur & Stedenbouw uit Amersfoort hun schetsontwerp, waarna tijd was gereserveerd voor het beantwoorden van vragen en het aangaan van de dialoog met de desbetreffende bureaus. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt. Ook mocht het publiek middels ‘geeltjes’ ideeën en tips indienen. Voor eventuele vragen direct gericht aan de gemeente, waren politici en enkele ambtenaren aanwezig. Bezoekers noemden de interactieve sessie 'een prima formule'.

De gemeente heeft begin 2009 een start gemaakt voor ontwikkeling van een projectplan, waarna vervolgens de organisatie- en overlegstructuur vorm kreeg. Uitgangspunt voor het woningbouwproject is een programma van, door de gemeente, opgestelde eisen. In hoofdlijnen komt het neer op de bouw van 63 tot 85 woningen, waarvan vijftien procent sociale huur- en vijftien procent sociale koopwoningen. Reserveren ruimte voor eventueel bouwen Regenboogschool en gymzaal en tevens een plek voor mogelijke bouw zorgcentrum Tiendwaert. Daarnaast vindt het college zeker van belang om vragen en behoeften uit de markt mee te laten wegen in het beslisproces. Als voorbeeld werd het aanbieden van starterswoningen gegeven.

De nieuwe wijk kenmerkt zich in de uitwerking door landschappelijke elementen zoals langgerekte open ruimtes, sloten, bruggetjes, knotwilgen en wandel- en struinpaden door de bestaande griend ten oosten van de wijk. Vrijstaande, tweekappers, rijtjes- en patiowoningen, kortom veel variatie in typen bouw. Ook voldoende parkeerplaatsen in de wijk: twee per woning. Verder opvallende details zoals vlonders, duurzame materialen, steile kappen, speelplekken en, heel creatief, enkele houten opstallen in de griend voor bijvoorbeeld een scouting. Een wel heel bijzonder idee gepresenteerd door een van de bureaus: woningen boven de school of mogelijk realisatie van Tiendwaert boven op de Regenboogschool. Mocht de Regenboogschool er daadwerkelijk gaan komen, dan is hiervoor een ‘kiss & ride’ zone gepland zodat kinderen veilig gebracht en opgehaald kunnen worden. Volop expansiedrift, creativiteit en ecologische duurzaamheid in Boven-Hardinxveld. Wethouder Cor de Jong (economie, wonen en ruimtelijke ordening): „Deze avond heeft naast het informeren van potentiële kopers ook tot doel omwonenden met de bouwplannen echt te betrekken. Verder kunnen burgers zich opgeven om zitting te nemen in een klankbordgroep, dit om eisen en wensen van belangstellenden te centraliseren. Wij denken dat deze aanpak een goede manier is om open en duidelijk te communiceren.” Het college zal eind juni de keuze maken welk bureau het definitieve stedenbouwkundige plan zal mogen uitwerken en indienen.

advertentie
advertentie