Het Kompas kijkt binnen bij … een zonnebloemenhuisje

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het Kompas mocht deze keer een kijkje nemen in het Zonnebloemenhuisje van Jeanine Strop. ,,Ik vind zonnebloemen heel leuk en vrolijk. Maar er is meer. Zonnebloemen draaien zich altijd naar het licht toe. Ze zoeken de positieve kant. En zo sta ik zelf ook in het leven.” Wie bij Jeanine op de stoep staat wordt door de kleurige Gaudi-achtige mozaïekstenen tussen de gewone grijze tegels al attent gemaakt op het feit dat er iemand woont die iets heeft met zonnebloemen. Binnen wordt deze indruk bevestigd door de reproductie van een wereldberoemd Van Gogh schilderij aan de wand. Vazen met grote zonnebloemen staan aan weerszijden van de voordeur en slingeren kleine zonnebloemetjes rond een houten roe langs het plafond. ,,Het is al begonnen toen ik nog thuis woonde. Toen we daar mijn kamer in de nieuwe aanbouw aan het inrichten waren, kreeg ik een foto van een landschap met zonnebloemen. Ik had gekozen voor de kleuren geel en groen en daar paste het perfect bij.”

Door Margreet Strijker

Die foto hangt nu in de keuken van het rolstoeltoegankelijke huisje waar Jeanine sinds 2001 woont. Er onder staat een kleine knalgroene kliko, waar ze zelf zonnebloemstickers op geplakt heeft. Ook de tegels, keukenkastjes en het witgoed zijn op deze manier versierd. Op het aanrecht staan tussen de gewone praktische keukenspullen een dienblad, een onderzetter en bloempotjes in dezelfde stijl. Een flesje zonnebloemolie mocht vanzelfsprekend niet ontbreken. Bovenop de keukenkastjes met zonnebloemen beplakte medicijnpotten met allerlei smaakjes thee. De kruimeldief hangt gezellig naast een theeservies, blikjes, glazen, schaaltjes, vaasjes, onderzettertjes en andere zonnebloemige accessoires. Op de ramen transparant plakplastic met minutieus uitgesneden zonnebloemen. Op de keukentafel staat mede dankzij Het Kompas een compleet zonnebloem eetservies te pronken naast allerlei andere spulletjes. ,,Mijn ouders waren dit servies toevallig bij de Makro tegen het lijf gelopen. Omdat er nog maar één exemplaar van was, hebben ze het gelijk gekocht. Ik ben in oktober jarig en eigenlijk wilden ze het tot dan bewaren. Maar toen ik vorige week vertelde dat Het Kompas binnen zou komen kijken, kreeg ik het al cadeau. Ik moet trouwens bekennen dat ik de meeste van de zonnebloemspullen cadeau heb gekregen. Ik geloof dat ik alleen de stof van de kussentjes in de kamer zelf gekocht heb.” Maar ook de oranje siliconen taartvormen kwam ze zelf tegen op een markt en over de plafonnière in de woonkamer zegt ze: ,,Die zag ik bij de Praxis en ik zei gelijk: jij bent van mij.” In alle andere ruimtes heersen de zonnebloemen. In de woonkamer zijn overal sfeervolle hoekjes gemaakt en zelfs in de gang en badkamer is het thema consequent doorgevoerd.

Bij Jeanine is op haar twaalfde de progressieve spierziekte Ataxie van Friedreich gediagnosticeerd. Door haar handicap kan ze zelf steeds minder doen, maar toch straalt haar woning helemaal haar eigen persoonlijke sfeer uit. ,,Ria, een vriendin verft voor mij en denkt mee. Een vroegere hulp naaide de gordijnen en mijn vader hangt de dingen op en doet de reparaties. Mijn moeder haalt de wekelijkse boodschappen en voor het huishouden en de persoonlijke verzorging heb ik een Persoonsgebonden Budget, waarmee ik zelf mijn hulp kan inkopen. Overdag komt Priva Zorg, ’s nachts regelt Pedaja het en elke avond krijg ik hulp van mensen uit de kerk. Ik ben 31 jaar en bij mijn volle verstand, dus ik kan alles prima zelf regelen en ben heel blij dat ik op deze manier zelfstandig kan blijven wonen. En omdat ik veel thuis ben is het gewoon prettig om in een leuk huis te zitten en daar doe ik mijn best voor.”

Overigens is het niet zo dat Jeanine’s leven alleen maar in het teken van zonnebloemen staat. Ze doet vrijwilligerswerk in de kleutergroepen van een basisschool en ze past regelmatig op de kinderen van haar zus. ,,Ik heb kort orthopedagogiek gestudeerd en heb de opleiding voor onderwijsassistente gedaan. Maar het was fysiek voor mij helaas niet vol te houden. Het is niet altijd makkelijk maar ik vermaak me prima. En ik lees erg graag. Geef me een boek en ik ben rustig.”

Jeanine prijkt dit jaar samen met Danny de Munk op de Zonnebloemloten. De Zonnebloem is een nationale vereniging die al 60 jaar zorgt voor ontmoetingen tussen zieken, gehandicapten en vrijwilligers. ,,Helaas heb ik Danny zelf niet ontmoet. Hij is er bij gefotoshopt. Ik ben lid van de Zonnebloem en in 2007 stond er een oproepje in hun blad voor een fotoshoot. Ik ben niet iemand die zich graag laat fotograferen, maar omdat het met De Zonnebloem te maken had dacht ik: dit hoort bij mij. Ik werd er zowaar voor uitgekozen en het was een erg leuke dag. En nu werd ik opgebeld met de vraag of ze een van mijn foto’s mochten gebruiken voor de loten.” Overigens heeft Jeanine ook een keer gemeld dat De Zonnebloem haar interieur best eens mag gebruiken voor promotie doeleinden, dus wie weet zit Zonnebloem-ambassadeur Danny de Munck ooit nog een keer bij Jeanine op de bank tussen de zonnebloemkussentjes met kroelpoes Doortje opschoot. ,,Ik heb haar uit een asiel en toen we elkaar aankeken was het gelijk liefde op het eerste gezicht. Het is een heerlijke poes om in huis te hebben. Als ik thuis kom ben ik niet alleen en ze slaapt altijd gezellig bij me.”

Op de vraag wat haar meest geliefde zonnebloemstuk in huis is antwoordt Jeanine zonder nadenken: ,,Het zonnebloemtasje uit Tibet dat ik van mijn broer en schoonzus gekregen heb. En mijn kaartenbord is ook favoriet. Ik vind het heel leuk om post te krijgen en als er dan ook nog een zonnebloem op staat vind ik het helemaal geweldig. Eerst hang ik alles een poosje op dit bord en ik ben zo gek dat ik ze later nog in een boek plak ook. Eigenlijk is het hier nooit af. Er kan altijd wel ergens een zonnebloem bij.”

Dus mochten er mensen zijn die wat zonnebloemen kwijt willen dan kunnen zij contact opnemen via: jeanine@strop.nl. Voor informatie over de Zonnebloemloterij: www.zonnebloem.nl.

Het Kompas blijft op zoek naar binnenkijk adressen Hardinxveld-Giessendam of Giessenburg. Heeft of weet u een oud, nieuw, groot, klein huis(flat, woonwagen, ark, schip) met een interessante geschiedenis, bijzondere bewoners of een origineel interieur? Laat het ons weten via telefoonnummer 0184-612511 of e-mail kompas.hardinxveld.redactie@bdu.nl.

Jeanine haalt haar inspiratie voor een groot deel uit een gedichtje als dit.(Het komt uit een kinderprentenboekje van Hans & Monique Hagen)

Zonnebloemenzee

De zonnebloemen draaien

met de zon mee

van vroeg tot laat

met de zon mee

tot hij ondergaat

's nachts

draaien zonnebloemen

langzaamaan

niet vlug

's nachts

draaien zonnebloemen

zachtjes terug

advertentie
advertentie