'Wij bouwen helemaal niet duurzaam'

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Het was een leerzame en zinvolle bijeenkomst", zei een van de deelnemers aan het Symposium De Praktijk van Duurzaam Renoveren. De bijeenkomst werd vorige week gehouden door Bouwend Nederland, Afdeling Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

De twee inleiders, Theo van Es van de gemeente Apeldoorn en Frits Schneider van woningcorporatie Woonbron gaven allebei aan hoe zij in de praktijk met duurzaam bouwen omgaan. ,,Wij bouwen helemaal niet duurzaam", zei Schneider, ,,Maar we zijn wel structureel bezig om ons woningbestand duurzamer en comfortabeler te maken. Dat doen we bij groot onderhoud en tijdens renovaties, tussen twee bewoners in."

,,Apeldoorn heeft een traditie van duurzaamheid. In ons project proberen we, samen met bewoners en huiseigenaren, buurtsgewijs woningen duurzamer te renoveren. Als gemeente zijn wij een faciliterende partij die opdrachtgevers en uitvoerders bij elkaar brengt. Daardoor ontstaat een proces waarin bewoners elkaar over de streep trekken om mee te doen en hun woning ook duurzamer te laten maken."

De discussie die, na de twee inleiders, tussen de zaal en het panel ontstond was interessant. Arjen Rijsdijk, de nieuwe Gorcumse wethouder die zei dat hij vooral kwam luisteren, nam actief deel aan de discussie. Volgens panellid Jan van Houwelingen is de informatiestroom rondom het thema duurzaamheid zo enorm, dat je dat als gewone aannemer niet op de voet kunt volgen. De zaal viel hem bij met de opmerking dat het in deze markt bij opdrachten meer om de laagste prijs gaat dan om duurzaamheid. ,,Juist daarom moeten we een omslag in ons denken maken", reageerde architect Jan Brand. ,,We hebben nog een wereld achter te laten voor onze kindjes en die ziet er beter uit als we daar bij het bouwen rekening mee houden."

De aanwezigen beaamden dit, maar voegden eraan toe dat op de korte termijn wordt gedacht en dat duurzaamheid over de langere termijn gaat. Vanuit de zaal werd gevraagd of de verwachting was dat er nog subsidies zouden komen die duurzaamheid moeten stimuleren. Theo van Es: ,,Reken er maar op dat we duurzaamheid zelf voor een groot deel moeten gaan financieren. Het staat niet voorop hoe snel je de investering terugverdient. Je investeert in minder energieverbruik en verhoogd wooncomfort. Bovendien: van een badkamer of een keuken vraag je ook niet wat de terugverdientijd is."

Tijdens het buffet dat aansluitend plaatsvond, werd stevig nagepraat. Het lijkt dat het onderwerp duidelijk op de kaart is gezet. Het is tenslotte - en daar was iedereen het in de zaal mee eens - een onderwerp voor de langere termijn.

advertentie
advertentie