Pilot voor aangifte vermiste documenten

18 juni 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties spreekt haar steun uit voor de proef met een klantvriendelijke procedure bij vermissing van Nederlandse identiteitsdocumenten. Melding van verlies én aanvraag van een nieuw document kunnen nu bij één loket worden geregeld. Valse meldingen worden echter streng aangepakt. Bij naar schatting vijf procent van de aangiften is sprake van omstandigheden waarbij een vermoeden van misbruik of fraude aan de orde kan zijn. Deze procedure moet bijdragen aan een administratieve lastenverlichting bij politie en burgers en een gerichte aanpak van fraude mogelijk maken.

De gemeenten van Dordrecht/Zwijndrechtse Waard, Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en de Hoeksche Waard en de politie Zuid-Holland-Zuid hebben, in samenwerking met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Verkeer en Waterstaat hebben de aangifteprocedure voor de vermissing van een Nederlands paspoort, identiteitskaart en rijbewijs verbeterd. Deze pilot wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken nauwlettend gevolgd. Bij succes wordt de nieuwe aanpak naar verwachting landelijk ingevoerd.

De belangrijkste wijziging is dat de burger voortaan bij één loket, het loket burgerzaken, melding van vermissing kan doen én direct een nieuw document kan aanvragen. In de huidige situatie moest de betrokkene eerst naar de politie om aangifte te doen waarna zij met dit bewijs naar de gemeente konden om daar een nieuw identiteitsbewijs op te vragen. Sinds 14 juni vervalt de aangifte bij de politie en doet de burger bij het loket burgerzaken van de gemeente melding van verlies en vraagt meteen een nieuw document aan. Als er geen vermoeden van misbruik is kan hij/zij het nieuwe document binnen één week ophalen. Wel moet er een zogenaamde eigen verklaring door de burger worden ingevuld. Deze eigen verklaring vervangt de 'oude aangifte'.

Als er wel een vermoeden van misbruik is geldt een andere procedure. In dat geval zal de politie eerst een onderzoek instellen op basis van verwijzing door de gemeente. Als blijkt dat er sprake is van misbruik, zal een mogelijk strafrechtelijk traject volgen.

Strenge controle is noodzakelijk. Van de ruim achtduizend documenten die jaarlijks in de gemeenten Dordrecht/Zwijndrechtse Waard, Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en de Hoeksche Waard als vermist worden opgegeven is in vierhonderd gevallen sprake van de zogenaamde ‘veelverliezer’. Dit betreft burgers die drie keer of meer aangifte doen van vermissing van hun identiteitspapieren binnen een periode van vijf jaar. Een deel hiervan wordt misbruikt voor criminele activiteiten.

De samenwerking tussen de gemeente en de politie moet er toe leiden dat er binnen de regio Zuid-Holland-Zuid één uniforme procedure bestaat voor het aanvragen van een nieuw document dat vermist wordt. Één gezamenlijke inspanning om de administratieve lasten voor de burger te verminderen en identiteitsfraude aan te pakken.

advertentie
advertentie