Daverend applaus voor 'Martelaren' van de Uilenhof

18 juni 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De kop is er af! Dinsdag 15 juni speelde klas twee van de Uilenhof de premièrevoorstelling van 'Martelaar!!!' Het verhaal van de martelaren van Gorcum, waarin een groep monniken te maken krijgt met niets ontziende geuzen. 'Martelaar!!!' bestaat uit een aantal scènes gespeeld op verschillende historische locaties in het centrum van Gorinchem. Stichting Syndion zorgde voor schitterende monnikspijen voor alle spelers. De leerlingen zelf zorgden voor de aankleding van de geuzen.

Bovenin molen De Hoop sprak een groep leerlingen het toegestroomde publiek toe met een vertelling over de zestiende eeuw, de tijd van de martelaren. Met dreunende trommels en hellebaarden verschenen daarna de geuzen in het groene rivierlandschap. De monniken vluchtten bij het zien van de geuzen de molen in en namen het publiek op hun vlucht mee. Het voltallig publiek beleefde onderin de molen de woedende bestorming door de geuzen. Na de inname van de molen en de gevangenneming van de monniken wandelden de acteurs en het publiek naar de schuilkerk in het centrum. In het kerkje zong het Maartenskoor liederen van Revius en rapten en zongen leerlingen zowel moderne muziek als muziek uit de tijd van de martelaren. Als laatste werd het Wilhelmus ingezet.

Het slot van de voorstelling speelden de leerlingen in theater ’t Pand. Bij de ingang van het theater serveerden leerlingen zelfgemaakte gerechtjes uit de 16e eeuw met onder meer schorseneren en pastinaak. In ’t Pand wachtte het publiek een indrukwekkend slot. Na een korte gevangenschap in Brielle worden de monniken omgebracht. De monniken blijven tot het einde volhouden dat niemand een ander een andere overtuiging mag opdringen. Met knappe, overtuigend gespeelde monologen en prikkelende dialogen over heldenmoed, opoffering en standvastigheid vertelden de leerlingen het einde en de betekenis van de geschiedenis van de martelaren van Gorcum.

Het publiek gaf het gezelschap van tachtig leerlingen, verantwoordelijk voor spel, muziek, catering, licht en geluid, bij het doven van het licht een daverend applaus.

advertentie
advertentie