Inzage in medisch dossier overleden moeder?

29 juni 2010 om 00:00 Nieuws

COLUMN

De moeder van mevrouw B. is enkele maanden terug met lichamelijke klachten opgenomen in het ziekenhuis. Helaas is ze een week later overleden. Mevrouw B. meent dat sprake was van slechte communicatie op de afdeling, waardoor ernstige fouten zijn gemaakt bij de toediening van medicatie. Mevrouw B. wil hierover een klacht indienen bij het ziekenhuis. Van tevoren wil ze inzage hebben in het medisch dossier van haar moeder.

Bij de afdeling Informatie en Klachtopvang van Zorgbelang vraagt mevrouw B. of ze een kopie van het medisch dossier kan krijgen. De medewerker vertelt dat zij als nabestaande niet automatisch recht heeft op inzage in het dossier van haar moeder. Als richtlijn hanteren artsen het begrip ‘veronderstelde toestemming’, dat wil zeggen dat de arts moet beschikken over aanwijzingen op grond waarvan hij toestemming van de overledene kan veronderstellen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Bijvoorbeeld door wie het verzoek wordt gedaan, wat de verhouding was tussen de overledene en degene die de informatie vraagt, waar de gegevens voor nodig zijn en wat de aard van de gegevens is. Heeft de overledene bij leven verklaard dat hij niet wil dat derden zijn dossier inzien nadat hij is overleden, dan kan de arts de toestemming niet meer veronderstellen. De arts kan toestemming veronderstellen wanneer het gaat om een verzoek van een nabestaande die bij leven een goede band had met de overledene.

Wordt door nabestaanden een klacht tegen een arts ingediend wegens een vermeende medische fout met als gevolg het overlijden van de patiënt, dan mogen gegevens uit het dossier van de patiënt verstrekt worden. Aangenomen kan worden dat de patiënt hiervoor toestemming zou hebben gegeven.

Meer informatie over het inzagerecht vindt u in Richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens van de KNMG. Heeft u ook een vraag of klacht, dan kunt u op werkdagen bellen naar 088 929 40 30. E-mail: ikg-zuid@zorgbelang-zuidholland.nl. Website: www.zorgbelang-zuidholland.nl.

Vragen en klachten over gezondheidszorg

Met vragen over de gezondheidszorg kunt u terecht bij Zorgbelang Zuid-Holland. Medewerkers van de afdeling Informatie en Klachtopvang staan u te woord over patiëntenrechten en klachtenprocedures. Iedere maand staat hier een voorbeeld van een vraag of klacht over de zorg.

advertentie
advertentie