Verantwoord alcohol schenken voor verenigingen

30 juni 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ‘Verzuip jij je toekomst?!’ biedt sportverenigingen in de regio trainingen aan voor verantwoord alcohol schenken. Hiermee worden barvrijwilligers ondersteund in het verkrijgen van voldoende kennis en vaardigheden om op een verantwoorde manier alcohol te schenken.

Het aanbieden van de IVA-trainingen is één van de speerpunten van het programma ‘Verzuip jij je toekomst?!’. Na het succes in de gemeente Dordrecht wordt nu bekeken welke andere gemeenten in de regio de trainingen willen aanbieden. Programmacoördinator Marije van den Bogerd: ,,De gezondheid van jongeren is een groot goed. Dat sportverenigingen daarin een belangrijke rol spelen, is mooi. Het is alleen jammer dat jongeren juist bij sportverenigingen vaak al op jonge leeftijd in aanraking komen met drank. Uit ons onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat in maar liefst 67 procent van de gevallen bij sportverenigingen in de regio Zuid-Holland Zuid alcohol wordt verstrekt aan jongeren onder de 16 jaar. Dit heeft veelal te maken met gebrek en vaardigheden over het verantwoord schenken van alcohol bij het barpersoneel.”

De training duurt ongeveer 2,5 uur en geeft antwoord op vragen als ‘Wat staat in de drank- en horecawet?’, ‘Wanneer moet je om legitimatie vragen?’ en ‘Hoe houd je voet bij stuk?’. Barvrijwilligers geven met name aan de praktijkvoorbeelden erg nuttig te vinden. Door het volgen van de training kunnen ze ‘beter hun mannetje staan’, zo blijkt uit eerdere evaluaties. Na afloop krijgt iedere deelnemer een persoonlijk certificaat.

advertentie
advertentie