Meneer de Uil grijpt naast prijs

30 juni 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Een team van vier vwo-scholieren van het Willem de Zwijger College uit Hardinxveld-Giessendam heeft naast de hoofdprijs gegrepen in de strijd om de landelijke Shell Young Technical Award. Door de creativiteit en het technische inzicht van de enthousiaste scholieren toverden zij oude apparaten om tot een technisch kunstwerk en kwam ‘Meneer de Uil’ tot leven. Voldoende voor de eerste plaats was dit niet; deze eer moesten zij vijf havoscholieren van het Bonhoeffer College uit Castricum laten. Zij bouwden ‘Bolts and Screws’, een ware rockband die werd aangedreven door elektrische boren.

Het team van het Willem de Zwijger College was met de uitvinding ‘Meneer de Uil’ een van de tien genomineerde teams in Nederland die kans maakte op de Shell Young Technical Award. De genomineerden werden uit tachtig inzendingen gekozen door de vakkundige jury bestaande uit Marja Zonnevylle (sitemanager Shell Technology Centre Amsterdam), Rob van Hattum (inhoudelijk directeur science center NEMO) en Wim Pijbes (directeur Rijksmuseum).

De teams presenteerden en demonstreerden hun kunstwerken tijdens de wedstrijddag in science center NEMO in Amsterdam. De jury beoordeelde de genomineerde kunstwerken en deelde twee prijzen uit. Het team uit Castricum gaat als beloning op studiereis naar het Cité des Sciences in Parijs, het grootste wetenschapsmuseum van Europa. De originaliteitprijs ging naar een team van het Gymnasium Novum uit Voorburg. Zij maakten ‘The Dreamflight’, een bewegende vliegmachine gemaakt van onder andere een oude fietsparaplu en een oude stoel. Dit team viel overigens dubbel in de prijzen, want zij werden ook door het publiek verkozen tot winnaar van de publieksprijs.

De wedstrijd is een samenwerking tussen Shell Nederland en science center NEMO, waarbij leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs worden uitgedaagd uit oude apparaten een bewegend, technisch kunstwerk te maken.

Met de award geeft Shell uiting aan haar inzet om de belangstelling voor techniek onder jongeren te vergroten. Science center NEMO biedt naast wedstrijden, lesmateriaal en onderwijsprojecten, de grootste interactieve leeromgeving op het gebied van wetenschap en technologie in Nederland. Shell Young Technical Award viert dit jaar haar vijfjarig jubileum.

advertentie
advertentie