Familie Muilwijk dankbaar voor hulp

30 juni 2010 om 00:00 Nieuws

De brand begon om half drie ‘s nachts op die desastreuze dinsdag in februari, terwijl het gezin Muilwijk nietsvermoedend genoot van de schaatswedstrijden op de Olympische Spelen die op dat moment werden uitgezonden op televisie. Iets later stonden zij verschrikt buiten: ,,We waren in ons nachtkledij. De naaste buren werden wakker van de schreeuw van mijn man en kwamen meteen naar buiten. Daarna verzamelden zich steeds meer buren om ons heen en reikte iedereen ons kleding aan. Daar begon de hulp eigenlijk mee.” Anderhalf uur later - om vier uur in dezelfde nacht - bood Bouwmeester Watersport het gezin zijn leegstaande huis aan. Daaropvolgend belde een buurman naar Kringloop De Cirkel - die eigenlijk gesloten was - en regelde - met wat andere buren - meubels voor hun nieuwe woning. Ondertussen maakten familie en buren de woning schoon en klaar voor gebruik: ,,Wij waren in een soort shock. Ik heb die eerste week ontzettend weinig gedaan en meegekregen. Iedereen kwam ook boodschappen brengen, daardoor had ik sowieso voor de eerste twee weken genoeg levensmiddelen in huis.”

H’VELD-G’DAM - Slechts een paar maanden geleden - op 16 februari - is het gezin Muilwijk uit Hardinxveld-Giessendam getroffen door een brand. De vuurzee verwoestte de boerderij aan Binnendams waar zij tien jaar lang aan werkten. Sindsdien is er ontzettend veel gebeurd in het leven van de getroffen familie. Het Kompas sprak met Marry Muilwijk over de dankbaarheid die zij ervoer voor de verkregen hulp tijdens en na de brand en de plannen voor de toekomst. Door Amy van den Berg

Geen minuut alleen

In de weken na de brand ontving de familie kleding, schoeisel, boodschappen, geld, kaarten en brieven van zowel bekenden als onbekenden. Dit vonden zij hartverwarmend, evenals de sponsoring van winkeliers, de schaatsvrienden van hun jongste zoon en de koorleden en dirigent van We Believe. Ook de bezoeken van ds. Ten Brinke heeft het gezin als heel prettig ervaren. ,,En niet te vergeten: kinderen die langs deuren gingen om iets te verkopen en de opbrengst bij het gezin brachten.” De brand heeft weliswaar een grote invloed gehad op het gezin Muilwijk, maar alles daaromheen heeft een veel grotere impact gehad: ,,Het is overweldigend. We hebben zo veel steun gekregen. We zijn de eerste twee weken geen minuut zonder mensen geweest. Heel fijn. We willen iedereen daarvoor ook ontzettend bedanken. Ik zeg wel eens: nu merk je pas echt dat je in een dorp woont.”

Vakantiegevoel

Nu, een paar maanden later, lijkt het leven van het gezin Muilwijk weer redelijk soepel te verlopen: ,,Het huis van Bouwmeester Watersport is heel fijn. Het voelt een beetje als vakantie. We wisten niet dat het zo mooi was om aan het water te wonen.” Marry Muilwijk glimlacht: ,,We zijn heel dankbaar dat we hier mochten wonen en als gezin bij elkaar konden blijven.” Maar alle vroegere spullen van het gezin zijn wel verloren gegaan en dat blijft soms toch lastig: ,,Ik wil wel eens iets pakken en dan is het er gewoonweg niet meer. Bijna alles is weg: Kleding, meubels en veel foto’s. Maar wat ik nog het meeste mis zijn mijn cd’s en boeken. Gewoon je eigen vertrouwde spulletjes. Dingen met emotionele waarde. Het zijn natuurlijk wel dingen die je allemaal opnieuw kan kopen, maar het heeft niet de waarde die het had.” En ook een aantal huisdieren heeft de vuurzee niet overleefd: ,,In de keuken leefde een duif in een kooi en een puttertje. We hadden die duif al twintig jaar. De dieren hebben het helaas niet overleefd. Mijn man vond het verschrikkelijk. Gelukkig heeft onze hond wel kunnen ontsnappen aan de dood.”

Boerderij opbouwen

Omdat het gezin nu zo goed als tegenover de afgebrande boerderij woont, wordt het wel iedere dag geconfronteerd met de trieste dag uit hun leven. Marry Muilwijk heeft daar echter geen problemen mee en ziet de voordelen daar wel van in: ,,Het is denk ik goed voor de verwerking van je emoties, als je dag in dag uit de boerderij ziet. Pas fietste ik langs de boerderij zonder dat het me opviel.”

Op dit moment is de familie van plan om de boerderij weer op te bouwen: ,,We willen het via onze zaak Muilwijk & Zoon BV. gaan doen. Ik hoop wel dat het dit keer korter duurt dan tien jaar. Buitenom - de schil van het huis - willen we weer hebben zoals het ooit was. Maar binnenin wordt het wel een stuk eenvoudiger hoor. En of we daar dan gaan wonen weten we nu nog niet. We hebben al een ander huis gekocht; als dat bevalt blijven we daarin. Maar als we toch besluiten in de boerderij te gaan wonen, dan sowieso niet in het voorhuis - waar we vroeger woonden - maar in het achterhuis. Het brengt anders toch te veel herinneringen naar boven.”

advertentie
advertentie