Blauwalg in Wiel en Wetering

21 juli 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het water in de Wiel en de Wetering, tot aan de Nieuweweg, is zo groen als erwtensoep. Veroorzaker is de blauwalg, een giftige bacterie.

Blauwalgen drijven op het wateroppervlak en vormen een blauwgroene laag met olieachtige substantie. Als de laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brij. Het zijn eigenlijk bacteriën die er uit zien als wier. Ze komen alleen voor in de zomerperiode. De meeste soorten blauwalg zijn giftig. De gemeente raadt daarom mensen af in het water te zwemmen, te spelen of er uit te drinken. Ook huisdieren kunnen het beste uit de buurt van het water blijven. Het waterschap neemt maatregelen om de blauwalg te bestrijden door de Wetering door te spoelen met water uit de Giessen.

,,We adviseren om direct na het zwemmen in besmet water te gaan douchen. Het is belangrijk dat mensen zich dan goed afdrogen", vertelt een gemeentewoordvoerster.

Gezondheidsklachten

Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen onder meer last krijgen van hoofdpijn, maagkramp, misselijkheid diarree, koorts, een pijnlijke keel, oorpijn, oogirritaties en een loopneus. Mensen met een gevoelige huid kunnen uitslag krijgen in de vorm van rode en jeukende bultjes. Ook andere bacteriën en virussen kunnen genoemde klachten veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd een arts. Gezondheidsklachten kunnen worden gemeld bij de GGD of bij de zwemwatertelefoon: 070-4417550 of op de speciale zwemwaterpagina van de provincie Zuid-Holland.

De Wiel en de Wetering zijn overigens geen zwemwateren.

advertentie
advertentie