Ergernis over ophogen Thorbeckestraat

28 juli 2010 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Onlangs hoorde ik van mijn ouders dat ze voorlopig nog niet af zijn van de overlast in de Thorbeckestraat in Hardinxveld-Giessendam. Ze hebben een brief van de gemeente ontvangen waarin wordt gemeld dat de straat begin augustus wordt opgehoogd. Op zich geen probleem zou je zeggen, maar de stoep wordt ongeveer 15 centimeter opgehoogd en wellicht nog iets meer. Als dit nu nodig zou zijn dan ben je hier blij mee, maar de straat en het trottoir komen nu veel hoger dan het ooit geweest is.

Mijn vader is al naar het gemeentehuis geweest om te informeren of het inderdaad om ongeveer 15 centimeter ging en dit werd bevestigd. Waarop mijn vader zei dat het straat- en trottoirniveau hoger komt te liggen dan dat het ooit heeft gelegen in de 52 jaar dat mijn ouders daar wonen.

Dinsdagmiddag 27 juli heb ik nog even contact gezocht met projectleider T. de Groot, in de hoop dat het toch niet zo erg wordt opgehoogd als mijn vader vertelde. Helaas. Volgens de heer de Groot wordt de straat weer naar het normale peil gebracht, zoals het hoort. Waarbij ik uitlegde dat de straat en het trottoir nooit hoger hebben gelegen dan nu. Tenslotte heb ik zelf 21 jaar in de Thorbeckestraat gewoond en kom ik al dertig jaar met een zekere regelmaat bij mijn ouders. Ik weet dus best wel wanneer het erg verzakt zou zijn. Maar hier werden de heer de Groot en ik het niet over eens, volgens hem ligt de straat lager dan de rotonde kruising Thorbeckestraat/ Peulenlaan. Maar misschien hebben ze de rotonde dan wel te hoog gelegd.

De bewoners in de Thorbeckestraat worden nu extra op kosten gejaagd, daar de meerderheid van de bewoners al wat ouder zijn en dit werk dan moeten uitbesteden. Dit is eigenlijk helemaal niet nodig als de gemeente besluit om de straat en het trottoir op de hoogte te laten liggen zoals het nu is. Misschien de straat een klein stukje ophogen omdat er de laatste jaren erg veel zwaar verkeer is langs gekomen, waaronder vooral het bouwverkeer, maar gemeente blijf alstublieft af van de hoogte van de stoep.

Volgens de heer de Groot is de gemeente al coulant om voor de eerste meter van het paadje van de bewoners te zorgen om dit op te hogen eventueel tot aan het stoepje van de voordeur van de bewoner, mits het stoepje aan de voorkant is. Dit geldt ook voor de gang naast het huis, alhoewel het hier om een meter gaat. Op de vraag of de bewoners dan geen last zouden krijgen van wateroverlast was de heer de Groot duidelijk: dat zou kunnen maar dat is dan voor de bewoners. Dan moeten ze maar ergens een kolk of een afvoer plaatsen. Hoezo? Als je de straat niet zo erg ophoogt hoeven de bewoners hier niet allemaal voor op te draaien. Het kan voor bepaalde bewoners ook zo zijn dat ze nu water in de garage krijgen, omdat de garage dan lager komt te liggen dan het trottoir.

Ik vraag mij af of de gemeente niet beter haar geld op een andere manier kan besteden dan aan iets wat niet nodig is. Dit zou de bewoners veel werk, geld en ergernis schelen.

Yvonne van der Linde-Witteveen,

Hardinxveld-Giessendam.

advertentie
advertentie