Cultuurhistorisch beheer in de praktijk

11 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Landschapsbeheer Zuid-Holland houdt zaterdag 28 augustus de themadag 'Natuurlijk Verleden'. De dag staat in het teken van cultuurhistorisch beheer van het landschap. Alle vrijwilligers die actief of betrokken zijn bij het landschap zoals landschapsvrijwilligers, historische verenigingen, weidevogelbeschermers en leden van agrarische natuurverenigingen in Zuid-Holland, zijn uitgenodigd.

Het uitvoeren van het onderhoud van natuur en landschap wordt nu vaak gedaan zonder specifiek cultuurhistorische doelstellingen. Dit houdt in dat het onderhoud niet in eerste instantie gericht is op het behouden van de cultuurhistorische waarde, maar meer op het versterken van natuur- en/of landschapswaarden. Hierdoor kan onbedoeld afbreuk worden gedaan aan de cultuurhistorische betekenis van het element, of de verzameling van elementen.

Tijdens de themadag kunnen belangstellenden zich laten informeren en inspireren over de mogelijkheden van cultuurhistorisch beheer. De dag bestaat uit een ochtend en een middagprogramma. ’s Ochtends passeren diverse interessante onderwerpen de revue tijdens een informele bijeenkomst op een locatie in Giessenburg. Het thema ‘Cultuurhistorisch Beheer’ wordt toegelicht aan hand van interessante praktijkcases. ’s Middags worden in het veld diverse interessante elementen bezocht tijdens een busexcursie. De deelnemers krijgen een lunch aangeboden en daarnaast ontvangen ze het Handboek Cultuurhistorisch Beheer dat enkele jaren geleden is ontwikkeld.

De kosten per persoon bedragen € 15, dit is inclusief lunch en handboek. Voor meer informatie, het voorlopige programma en inschrijven: www.landschapsbeheerzuidholland.nl of telefonisch: 0182-683666. De themadag wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland.

advertentie
advertentie