Iedereen telt mee in project RSD

18 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Waar een wil is, is een weg. Dat is gebleken tijdens het project Iedereen Telt!, waarbij het erom gaat dat mensen die geen werk hebben op een andere manier actief betrokken meedoen in de samenleving. Dit kan door vrijwilligerswerk, een opleiding of andere maatschappelijke activiteiten.

Na de positieve bevindingen van Iedereen Telt! in 2008 en 2009 start Avelingen Groep ook dit najaar in opdracht van de Regionale Sociale Dienst Alblasserwaard – Oost Vijfheerenlanden (RSD) met een nieuwe groep. Sinds 2008 wordt Iedereen Telt! met veel plezier, enthousiasme en succes uitgevoerd.

Gedurende het gehele project worden de cliënten begeleid door een projectmanager van Avelingen Groep. Iedereen Telt! bestaat uit een groepsprogramma van zes bijeenkomsten, individuele begeleiding en een spreekuur. Tegen het einde van het project geeft de projectmanager van Avelingen Groep advies aan de RSD over de begeleiding na afloop.

28 cliënten werden vanuit de RSD voor het project Iedereen Telt!, dat september 2009 van start ging, aangemeld. De deelname aan het project is niet vrijblijvend. De meeste deelnemers kwamen enthousiast naar de groepsbijeenkomsten toe. Velen van hen zijn actief vrijwilligerswerk gaan doen en cursussen gaan volgen, vooral in computervaardigheden, uitgevoerd door het Da Vinci College, en Nederlandse taal via het taalproject van Arkelstad. Een van de deelneemsters van het project Iedereen Telt! begon na afloop haar eigen hondentrimsalon. Dit was voor haar een droom die uitkwam. Voor een overbrugging qua inkomen, is gebruik gemaakt van een regeling van de RSD.

Een andere deelnemer was bij aanvang van het programma weinig actief. Gaandeweg het programma ging hij werken als vrijwilliger bij de klussendienst van een zorginstelling. Hij heeft het daar ontzettend naar zijn zin. Geleidelijk is het aantal uren per week uitgebreid tot bijna fulltime. Meneer heeft aangegeven dat hij graag begeleid wil worden naar betaald werk. De RSD onderzoekt momenteel daarom de mogelijkheden voor een gesubsidieerd traject in die richting. Ook een deelneemster die bij aanvang weinig in contact kwam met anderen is gedurende het project steeds actiever geworden. Zij werd via Iedereen Telt! aangemeld voor de cursus computervaardigheden en kwam naar de groepsbijeenkomsten.

Een folder over Iedereen Telt! - bedoeld voor deelnemers en andere geïnteresseerden - is beschikbaar via de Regionale Sociale Dienst en Kredietbank Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden.

advertentie
advertentie