‘Wij weten niet waar de heupen zitten’

18 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

,,Ik hou wel van iets anders dan het traditionele”, vertelt Eja. ,,Toen ik het koor in Middelburg hoorde zingen, kreeg ik gewoon kippenvel, zo mooi was die muziek. De vrolijkheid en de blijheid spatten er vanaf. Je kon zien dat ze echt lol in het zingen hadden. En dat wil ik ook. Niet allerlei toeters en bellen, gewoon twee uur lang puur voor je plezier zingen.” ,,Afrikaanse muziek is heel puur”, vindt Maria. ,,Het zijn altijd simpele, niet te moeilijke liedjes over het leven in Afrika. Het is echt zingen vanuit het hart. En je beweegt er veel meer bij hè, net als die Afrikaanse mensen. Zij dansen en zingen overal en altijd, zelfs op begrafenissen. Wij Nederlanders zijn van die stijve harken, we weten niet eens waar onze heupen zitten. Dus wie weet kan de dirigent ons wat bijbrengen.”

Eja en Maria richten Afrikaans koor op H’VELD-G’DAM – Afrikaanse muziek: je houdt ervan, of je vindt het helemaal niks. Eja Kuipers hoort bij de eerste categorie. Sinds ze in Middelburg een koor Afrikaanse liederen hoorde zingen, is ze helemaal verkocht. ,,Ik hoorde het en ik dacht: ‘Dit wil ik ook! Dit is het gewoon.’” De dirigent van het koor, een echte Afrikaan, bleek nog wel een avondje vrij te hebben om een nieuw koor te leiden, en zo was ‘Eja’s muziekavontuur’ geboren. In het sfeervolle herenhuis aan de Peulenstraat van medeorganisator Maria May vertellen de dames over hun plan om Hardinxveld-Giessendam te verrijken met een Afrikaans koor.

Door Ariënne Megchelsen

De dirigent, Boaventura Gouveia (ook wel gewoon ‘Bobby’ genoemd), is daar volgens de dames de aangewezen persoon voor. Hij studeerde muziek in zijn geboorteland Angola en later ook in Havana, Cuba. In Nederland heeft hij een eigen muziekschool opgericht en dirigeert hij verschillende koren. ,,Maar hij is geen westerling hoor”, vertelt Eja. ,,Hij leeft als een Afrikaan. Hij komt rustig te laat op een repetitie of een uitvoering. Die mensen zijn niet zo van de klok. Maar zo ben ik ook wel ingesteld. Ik hou van het simpele leven, het losse, makkelijke, relaxte. Ik maak me ook helemaal geen zorgen of het koor wel gaat lopen. Dat komt vanzelf. Maar ik denk dat er wel interesse voor zal zijn, omdat het wat nieuws is. Er zullen vast wel mensen nieuwsgierig zijn.” Inmiddels hebben de dames vijf toezeggingen van mensen die mee willen doen aan het koor. ,,Ons doel is om zo’n 25 mensen bij elkaar te krijgen. Iedereen die zich aangesproken voelt door dit genre, is van harte welkom, ongeacht hun leeftijd. Maar wie op zoek is naar een koor waar je allerlei stemoefeningen moet doen, is hier aan het verkeerde adres”, waarschuwen de dames lachend. ,,Wij willen gewoon lekker zingen.”

In de achtertuin van Maria staat het voorlopige onderkomen voor het op te richten koor: ‘Het Uilenhuis’, een prachtig ouderwets gebouwtje ter grootte van een huiskamer. Vanaf 7 september zullen hier tweewekelijks, van 20.00 uur tot 22.00 uur, de warme klanken van Afrikaanse muziek klinken. Zoals Eja en Maria het zeggen: ,,We brengen wat nieuws in Hardinxveld!”

Voor meer informatie: ejakuipers@gmail.com of tel. 0184-621142.

advertentie
advertentie