'Als raadslid doe ik positieve energie op'

20 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - „Het is snel gegaan. Een jaar geleden ben ik gevraagd voor een verkiesbare plaats. Ik heb er een maand over nagedacht. Je hebt per slot van rekening als raadslid een grote verantwoordelijkheid. Het is heerlijk om dit werk te mogen doen. Dit geeft mij veel energie en een gezonde spanning”, aldus Timon van Zessen. Het nieuwbakken CDA-raadslid hamert op een goede verstandhouding tussen ambtenaar, collegelid en raadslid.

Door David J. Korevaar

„We moeten af van stoeptegelpolitiek. Ons richten op hoofdlijnen en een langetermijnvisie is effectief. Je moet je afvragen: waar willen we over vier jaar staan? Niet weglopen voor je verantwoording. Als raadslid en ook als mens moet je je bewust zijn van je onmogelijkheden. Je grenzen kennen en de taken goed afbakenen,” vertelt drs. Timon van Zessen (40), in het dagelijks leven werkzaam als beleidscontroller bij de gemeente Gorinchem. Timon: „Ik zit nu aan beide zijden van de tafel. Als ambtenaar en als raadslid. Weliswaar in twee verschillende gemeenten, maar toch. Je moet de knop wel kunnen omzetten. Mijn ambtelijke ervaring komt nu in ieder geval goed van pas. Als beleidscontroller hou ik me als adviseur voornamelijk bezig met het opstellen van beleidsnota’s en het geven van adviezen aan de raad. Interesse voor politiek en maatschappij heb ik altijd al gehad. Op m’n negentiende was ik al lid van het CDJA en tevens secretaris in Leeuwarden en later in Enschede.”

De geboren Giessenburger en vader van drie kinderen kwam na z’n studie bestuurskunde in Enschede en Leeuwarden weer in de Alblasserwaard terecht. „Mijn vrouw werkte in Dordrecht en ik in Gorinchem, dus was gaan wonen in Hardinxveld-Giessendam een logische keuze. In deze regio liggen mijn roots. Ik denk dat we in onze gemeente meer trots mogen zijn op wat we in huis hebben. Daarnaast is het niet verkeerd over de gemeentegrenzen heen te kijken. Ik merk wel het verschil in denken en doen van burgers in een dorp en de stad. Het werk als raadslid zal voor mij niet echt een grote belasting worden. Wel heb ik het werk voor de beroepingscommissie van onze kerk stopgezet. Balans tussen werk en privé is essentieel. Politiek en economisch zitten we in een nieuwe fase. Het CDA in de coalitie én er zal flink moeten worden bezuinigd. Er ligt ons een zware maar mooie uitdaging te wachten. Binnen de partij heeft er natuurlijk wel enige kennisoverdracht plaatsgevonden, maar uiteindelijk moeten we toch zelf onze weg zien te vinden om onze speerpunten zoals het gezinsbeleid vorm te geven. Of ik ooit wethouder wil worden? Hier heb ik nog geen uitgesproken mening over”, aldus de zeer gedreven nieuwkomer.

Het raadslid is een druk bezet man: „Stilzitten is niets voor mij. Ik weet nog tijd vrij te maken voor hobby en sport. Zo schrijf ik graag stukken in vakbladen, heb een eigen website en zit ik graag op de racefiets. Lekker je hoofd leeg fietsen. In de avonduren een rondje Zaltbommel of verder is genieten. Gekker kan ook nog: vorig jaar heb ik de Alpe d’Huez beklommen. Een fantastische ervaring. Daarnaast mag ik graag, samen met mijn vrouw, luisteren naar symfonische rockmuziek en op vakantie gaan. Ook gaat er natuurlijk de nodige tijd in onze kinderen zitten. Over kinderen gesproken: in ons dorp vinden mooie dingen plaats. Neem nu kindervakantiespektakel Speel-In. Dit jaar alweer voor de 32ste maal georganiseerd. Geweldig toch wat al die vrijwilligers realiseren. Mijn complimenten voor alle betrokkenen.”

Naschrift van de redactie: Timon van Zessen is het laatste nieuwe raadslid dat we aan u voorstellen. Vanwege ziekte was er geen mogelijkheid Timon van Zessen eerder zijn zegje te laten doen.

advertentie
advertentie