Het Slot vertelt over leven in oorlogstijd

21 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

NOORDELOOS - Zo’n vijftig amateuracteurs en- actrices uit Goudriaan, Ottoland, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Sliedrecht, Hoornaar, Hoogblokland en Noordeloos,en zelfs het Land van Heusden en Altena voeren 15, 16 en 17 september een toneelstuk op dat zijn weerga niet kent: 'Het Slot vertelt weer'.

Sinds enkele weken wordt bij de rotonde in Noordeloos langs de N214 'het Slot' herbouwd dat als decor zal dienen voor dit openluchttheater. Zelfs een gracht, compleet met ophaalbrug, wordt uitgegraven in het weiland aan de Grotewaard. Onder leiding van regisseur Charles Hens zijn de spelers in leeftijd variërend van 5 (!) tot 65 jaar sinds januari bezig met de repetities. In het stuk worden verleden en heden aan elkaar gekoppeld: zowel de impact van de Tweede Wereldoorlog op het dorpsleven als de bijdrage van enkele dorpelingen aan het Nederlandse leger in Afghanistan komen aan de orde. Op soms zeer indringende wijze worden de emoties, ervaringen en belevingen van de dorpelingen naar voren gebracht: Hoe werd de Tweede Wereldoorlog ervaren? Wat betekende het om de luchtaanvallen, de bezetters en stedelingen die op zoek waren naar voedsel mee te maken of te worden opgeroepen voor de mobilisatie? Wat betekent het voor de hedendaagse jonge mensen om naar Afghanistan te moeten afreizen om daar deel te nemen aan de vredesmissie?. ,,Het stuk, naar een idee van Sjaak Wallaard, is zo aangrijpend en enerverend dat het bij de toeschouwers kippenvel en een brok in de keel zal veroorzaken, maar ook de lach zal niet ontbreken", aldus betrokkenen.

Muziek en zang wordt verzorgd door muziekvereniging 'Volharding'. Het Interkerkelijk Ontmoetingskoor De 'Giesserwildevrouwen' uit Giessenburg ondersteunt het spel en benadrukt in tekst en muziek de betekenis die de beide oorlogen voor de inwoners van het dorp hebben.

Momenteel wordt onder leiding van Bas Verspuy, door spelers en vrijwilligers hard gewerkt om het decor, de parkeerterreinen,verlichting, cateringtenten en andere noodzakelijke voorzieningen in orde te brengen. Er zal een tribune verrijzen (letterlijk) waarop 500 toeschouwers kunnen plaats nemen.

Een beperkt aantal kaarten is nog verkrijgbaar. De kosten bedragen voor woensdag 15 september € 12,50 inclusief koffie vooraf en een hapje en drankje na afloop, voor donderdag 16 september € 10,00 en voor vrijdag 17 september €17,50. De aanvang is om 20.15 uur. De kaarten kunnen worden besteld bij Jan van Veen, st.deboezem@hetnet.nl, 0184-413472 of 06-51497095.

advertentie
advertentie