Voorkeursrecht tot grondaankoop in ’t Oog vervalt

23 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – De gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft het eerste recht op aankoop van gronden in het gebied ’t Oog ingetrokken. De raad heeft hier tijdens de De Ontmoeting vorige week donderdag mee ingestemd.

Door Wil Sommeijer

Wethouder Cor de Jong gaf aan dat heroverwegingen ertoe hebben geleid dat het behoud van het voorkeursrecht in dit gebied, dat ligt tussen de Betuweroute en de spoorlijn Dordrecht-Geldermalsen, niet meer noodzakelijk is. Aanleiding is de op 1 juli 2008 in werking getreden Wet op de ruimtelijke ordening, de economische situatie en de reeds verkregen grondpositie in ’t Oog. De reeds in voorbereiding genomen structuurvisie voor ’t Oog zal worden meegenomen in de actualisatie van de structuurvisie voor het hele grondgebied van de gemeente. ,,Overigens heeft de gemeente reeds 16 ha strategisch gelegen gronden in haar bezit. En daar kun je ook wel iets mee”, aldus De Jong.

Hoewel de raad formeel hierover niet haar fiat behoeft te geven, vond het college het toch wenselijk de raad te informeren en zo raad en burgers de gelegenheid te geven om vragen te stellen. Daarvoor is uiteindelijk De Ontmoeting bedoeld. Joop Kuipers (PvdA) vond het een goed plan, ook al vanwege de kostenpost. Timon van Zessen (CDA) vroeg zich af of de regierol van de gemeente in het gebied nog wel gewaarborgd is.

Wethouder De Jong gaf toe dat door dit besluit een stukje regie weg valt. ,,Maar wij bepalen en u als raad bepaalt hoe en wat er in dat gebied moet en gaat gebeuren. Wij zullen ons wel moeten beraden over wat en hoe we het willen met en in dat gebied, zoals hoe groen moet het blijven.”

Grondeigenaren krijgen bericht over dit besluit.

advertentie
advertentie