Laatbloeier ontwikkelt zich pijlsnel

25 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Het Kompas portretteert deze zomer talentvolle sporters uit Hardinxveld en Sliedrecht. Ter afsluiting van deze rubriek een interview met de Hardinxveldse zwemmer Robbert Donk, die zijn missie om zich te kwalificeren voor het EK in Boedapest zag mislukken, maar wel is opgenomen in het selecte gezelschap topzwemmers dat in november deelneemt aan het EK Korte Baan in Eindhoven.

Robbert Donk focust zich op EK Korte Baan

Door Erik de Bruin

‘Donky’ wil zich niet twee keer aan dezelfde steen stoten. Vorig seizoen maakte hij de inschattingsfout het hele jaar door vol gas te willen geven waardoor hij aan het eind was opgebrand en niet kon overtuigen tijdens het NK; waar hij juist wilde schitteren om kwalificatie voor het EK te bewerkstelligen. Dat hij het gaspedaal constant hield ingedrukt, is begrijpelijk. De 21-jarige PABO-student (hij heeft net een CIOS-opleiding afgerond) was tot drie jaar geleden helemaal niet zo serieus met zwemmen bezig. Hij maakte op 18-jarige leeftijd de overstap van het plaatselijke ZVH naar De Geul in Papendrecht met als gevolg dat hij van twee uur per week trainen naar drie uur ging. Ter vergelijking: afgelopen seizoen trainde hij elf uur per week. Exclusief landtraining en krachtoefeningen. ,,Omdat je met stappen vooruit gaat, ga je maar door. Dat heeft me uiteindelijk opgebroken. Na de Swim Cup in het voorjaar was ik mentaal op. Ik had voor het eerst helemaal geen zin om te trainen. Dat was me nog nooit overkomen.”

Robbert viel op tijdens de regionale wedstrijden waaraan hij met De Geul deelnam. Hij werd uitgenodigd voor de kringtrainingen en liet wederom van zich horen. Met als gevolg dat hij werd opgevist door Stichting Topzwem Activiteiten Rotterdam, beter bekend als STAR. Zijn zwemcarrière nam toen pas echt een hoge vlucht. Hij kwam in aanraking met zwemcoach Paul Weijers en dat klikte. Hun samenwerking leidde tot prestaties en tijden waarvan hij een paar jaar geleden, toen zwemmen ‘slechts’ een leuke hobby was, niet had durven dromen. Eind november 2009 verbaasde de Hardinxvelder vriend en vijand met de derde plaats tijdens de Swim Cup in Eindhoven.

De lat werd opeens heel hoog gelegd. Zo hoog zelfs dat de vierde plaats op het NK, op het onderdeel 50 meter vrije slag, als een teleurstelling werd ervaren. Het beoogde doel, kwalificatie voor het EK, werd immers niet bereikt. Na even tot rust te zijn gekomen hoopt Robbert dit seizoen de stijgende lijn door te trekken. Hij is weer volop gemotiveerd. ,,Naast de maandagochtend dat ik bij Wiekslag blijf trainen onder Paul (Weijers, red.) ga ik de hele week trainen in Dordrecht, waar net een nieuw zwembad is opgeleverd met fantastische faciliteiten. Ik begin met tien uur per week waarbij ik het langzaam wil uitbouwen tot zestien zwemuren. De focus ligt duidelijk op het EK. Daar wil ik een pr behalen en zodanig goed zwemmen dat ik misschien ook word geselecteerd voor de estafette op de 50 meter vrije slag en mag uitkomen op de 100 meter vrij. Al is dat voor mij in een 25 meter-bad niet ideaal omdat ik nog hard moet werken aan mijn keerpunten. Het liefst sprint ik zonder keren naar de finish. Na het EK last ik hoe dan ook een rustperiode in van een maand. In december wil ik vrij zijn van zwemmen om zo energie op te laden voor het tweede deel van het seizoen.”

Als het loopt zoals hij voor ogen heeft weet hij zich in de lente tijdens het NK te plaatsen voor het Wereldkampioenschap Lange Baan dat in de zomer van 2011 wordt gehouden. Hij zou dan ook klaar kunnen zijn om de laatste stap te zetten naar het allerhoogste niveau in Nederland. Via Weijers, die ook trainer is geworden in Amsterdam, had hij daar al voor kunnen kiezen. Na lang wikken en wegen besloot hij het (nog) niet te doen. ,,Ik vind mezelf nog niet goed genoeg. In mijn hoofd is het niet de ideale situatie. Ik ga in Dordrecht studeren. School en sport is daardoor goed te combineren en bovendien blijf ik in een vertrouwde omgeving waar ik me prettig voel. Hoewel het heel snel is gegaan, kies ik er nu voor het langzaam op te bouwen. Als je nu al 20 tot 25 uur in Amsterdam of Eindhoven gaat trainen, ben je al op de hoogste trede beland. Ik wil stapsgewijs doorgroeien naar een steeds hoger niveau. Als ik me zo blijf ontwikkelen kan ik die stap later alsnog zetten. Dordrecht is hopelijk een mooie tussenstap. Ik heb er in elk geval veel zin in.”

advertentie
advertentie