Gebruikte kleding voor wetenschappelijk onderzoek

26 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Een ieder kan woensdag 1 september gebruikte kleding, gordijnen, beddengoed, schoeisel en ander textiel in de bezorgde witte plastic zak aan de stoeprand zetten. Bewoners van een woonerf kunnen de zakken op het algemene huisvuilverzamelpunt neerzetten. De vrachtwagen van stichting KOVAMO haalt de plastic zakken vanaf 9.00 uur op. De gemeente heeft voor het inzamelen van kleding een vergunning verleend.

KOVAMO is de afkorting voor Kleding Ophaal Voor Algemeen Medisch Onderzoek. De ingezamelde kleding wordt verkocht en de netto opbrengst is bestemd voor het Diabetes Fonds Nederland (DFN). Het DFN betaalt het overgrote deel van het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van diabetes (suikerziekte) in Nederland. Het DFN is een onafhankelijke en niet-gesubsidieerde stichting. Onlangs heeft het DFN, als een der eerste fondsen in Nederland, het CBF Keurmerk gekregen. Dit geeft het publiek de zekerheid dat een gift of in dit geval de opbrengst van de verkochte kleding ook besteed wordt waarvoor de gift en/of kleding bedoeld is.

Op dit moment zijn er bijna een half miljoen mensen met diabetes in Nederland, jong en oud. Als gevolg van diabetes kunnen bijkomende complicaties ontstaan als hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, oogaandoeningen en aantasting van de zenuwbanen. Verder onderzoek moet een oplossing brengen voor deze aandoening en de bijkomende complicaties.

advertentie
advertentie