Interkerkelijke Terminale Thuiszorg heeft eigen website

27 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/H'VELD-G'DAM - Sinds kort heeft de Stichting Interkerkelijke Vrijwillige Terminale Thuiszorg haar eigen website. Hierdoor in het eenvoudiger geworden om hulp te vragen voor de verzorging van terminale patiënten in hun eigen omgeving. Voorheen waren de huisartsen, predikanten en de coördinatoren degenen die terminale patiënten en hun familie attent maakten op de mogelijkheden van de ITT. Nu is er de website www.itths.nl bijgekomen.

De ITT is ontstaan vanuit de plaatselijke kerken in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. ,,Het is heel bijzonder dat bijna alle kerken uit deze twee gemeenten hierbij betrokken zijn", vertelt secretaris J.B. Schouten. ,,Al sinds 1999 verlenen vrijwilligers namens de ITT hulp aan terminale patiënten en hun mantelzorgers. Hoewel de vrijwilligers een kerkelijke achtergrond hebben, wordt hulp verleend aan alle inwoners ongeacht hun levensvisie."

De doelstelling van de ITT is om terminale patiënten en hun naaste omgeving te ondersteunen, zodat de mensen de laatste levensfase in de voor hen meest vertrouwde omgeving kunnen doorbrengen. ,,Een recent onderzoek van de Nederlandse Patiëntenvereniging in samenwerking met het Lindenboom Instituut gaf aan dat driekwart van de Nederlanders bij voorkeur thuis wil overlijden. Helaas is 24-uurszorg door de reguliere thuiszorg en de mantelzorgers meestal niet mogelijk. De vrijwilligsters kunnen in samenwerking met de thuiszorg, artsen en mantelzorgers hierbij hulp bieden", aldus Schouten.

De vrijwilligsters hebben allemaal een basiscursus gehad die zowel mentale training om met stervenden om te gaan als een verpleegkundige training omvat. Deze cursussen worden verzorgd door de NPV. Schouten: ,,De taken die de vrijwilligsters graag op zich nemen bestaan uit onder andere persoonlijke verzorging van de patiënt, huishoudelijke taken en begeleidende taken. Bij begeleidende taken kunt u denken aan voorlezen, maar ook het aanwezig zijn voor zowel de patiënt als de familie. Vrijwilligsters kunnen bijvoorbeeld een paar uur aanwezig zijn zodat de partner iets buiten de deur kan ondernemen."

,,Als de huisarts of specialist heeft vastgesteld dat iemand in de terminale fase verkeert, kan aanvullende hulp worden ingeroepen voor de thuisbegeleiding. In samenwerking met de thuiszorg, de arts en de familie wordt dan overlegd hoeveel uur extra nodig is naast de professionele hulp. De coördinator is steeds het eerste aanspreekpunt voor alle betrokkenen", legt Schouten de procedure uit. ,,Ook tijdens de zorgperiode, die enige weken tot maanden kan duren, blijft de coördinator de vrijwilligers en de mantelzorgers begeleiden. De coördinator is behalve vrijwilliger ook professioneel zorgverlener."

Bij een aanvraag wordt ernaar gestreefd binnen 24 uur zorg te verlenen. Ook nachthulp is mogelijk. Zorg kan aan gevraagd worden via de website www.itths.nl of door te bellen met de coördinatoren van Sliedrecht (mevrouw J.W. van Hattem: 06 83270059) of Hardinxveld-Giessendam (mevrouw N.A. Cornegé: 06 30120155). De hulpverlening is kosteloos, omdat alle betrokkenen op vrijwillige basis hulp verlenen, echter giften voor bijvoorbeeld scholing zijn altijd welkom.

advertentie
advertentie