Gondelvaartkoorts is weer losgebarsten

29 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

GIESSEN-OUDEKERK - De traditionele Gondelvaart op het riviertje de Giessen wordt zaterdagavond 11 september voor de drieëndertigste keer wordt gehouden. Zesentwintig grote en kleinere vaartuigen bieden plaats aan de meest uiteenlopende voorstellingen waaraan maanden is gewerkt. De vloot met verlichte gondels zorgt voor een adembenemend schouwspel dat door tienduizenden belangstellenden op de oevers wordt gadegeslagen. We spraken met Corrie van Rijswijk, voorzitter van de Oranjevereniging Giessen-Oudekerk die het spektakel ook dit jaar organiseert. ,,De Gondelvaartkoorts is in volle hevigheid losgebarsten”, liet ze eerder al weten in de Gondelkrant die in de hele regio huis aan huis is bezorgd.

Door Ria Scholten

,,Afgelopen donderdag zijn de zolderbakken, die de basis vormen voor de gondels, uitgedeeld. In de achterliggende maanden is in schuren en loodsen al veel voorwerk verricht. Iedereen staat te popelen om nu écht aan de slag te gaan, want het opbouwen is nog een hele klus”, vertelt Corrie. ,,Het evenement vraagt een strakke organisatie en daarom werken we met een draaiboek dat na iedere Gondelvaart wordt geactualiseerd. We worden altijd wel geconfronteerd met een onverwachte gebeurtenis en draaien dus niet, zoals soms wordt aangenomen, op de automatische piloot.”

In huize Van Rijswijk is het momenteel alleen maar Gondelvaart wat de klok slaat, want echtgenoot Goof is secretaris van de Oranjevereniging en eveneens nauw betrokken bij het evenement. Terwijl Corrie in de keuken haar verhaal doet, zet hij in de woonkamer samen met medebestuurslid Ed de Kuijper nog een aantal puntjes op de i. ,,Het aanvangstijdstip van de Gondelvaart is afhankelijk van het weer. Als het stralend weer is zal de start rond 19.15 uur plaatsvinden. Het kan op een donkere dag echter ook iets eerder zijn. De entree bedraagt drie euro en wordt geïnd door de vrijwilligers op de toegangswegen naar het gondelvaartracé”, vertelt Corrie. Gezien de verwachte drukte is het verstandig om met de fiets of te voet te komen."

,,De grote gondels zijn tussen de 15 en 18,5 meter lang en hebben een breedte van ongeveer 4 meter”, legt Corrie uit. “Ze worden ontworpen en gebouwd door vriendengroepen, verenigingen en families. Dit jaar doen er twee scholen mee en ook de brandweer heeft een gondel. Het grondprincipe van de Gondelvaart is dat op de bak iets moet worden uitgebeeld. Hierbij gaat het vooral om de grote lijnen, want in het donker vallen de kleinere details helemaal weg. Voor beginnende bouwers is dat soms even wennen. Heel belangrijk is de verlichting die ervoor moet zorgen dat het ontwerp optimaal tot zijn recht komt. Passende muziek maakt het plaatje compleet."

,,Gelukkig heeft de economische crisis geen invloed gehad op de vrijgevigheid van onze sponsors”, meldt Corrie tot besluit. ,,Zowel financieel als materieel is de ‘oogst’ boven verwachting en daar zij we heel blij mee. Graag wil ik nog even de aandacht vestigen op de straten en tuinen in Giessen-Oudekerk en Giessenburg die in de week van woensdag 8 tot en met woensdag 15 september eveneens sprookjesachtig verlicht zullen zijn.”

Foto: Corrie van Rijswijk heeft vanuit haar achtertuin een fraai uitzicht op de bouwactiviteiten.

advertentie
advertentie