Uitbreiding door zelfwerkzaamheid

31 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

Voetbalclub

bouwt weer

op eigen kracht

H’VELD-G’DAM - Eendracht maakt macht. Voetbalvereniging Hardinxveld wil over een aantal maanden hetzelfde indrukwekkende kunstje opvoeren als twintig jaar geleden toen in een halfjaar tijd op eigen kracht een nieuwe accommodatie uit de grond werd gestampt. Dat uit de grond stampen gebeurt nu door Aannemingsbedrijf De Hek uit Giessenburg. Als het gebouw in de winterstop water- en winddicht is nemen leden het gereedschap over om het af te bouwen. Wanneer op 16 juni het 70-jarig bestaan wordt gevierd zou de uitbreiding klaar moeten zijn.

Door Erik de Bruin

Het oude gedeelte waar nog wel eens wedstrijdbesprekingen en vergaderingen werden gehouden en dat de afgelopen twee jaar dienst deed als geïmproviseerde bestuurskamer, is al tegen de vlakte gehaald. ,,Het is het enige stukje waar we nog iets kunnen”, vertelt Ad van Houwelingen, die deel uitmaakt van de bouwcommissie. Op de tekeningen is te zien dat het nieuwe gedeelte naadloos aansluit op hetgeen twee decennia werd gerealiseerd en waar de vereniging, terecht, nog heel trots op is. ,,In de kantine is natuurlijk qua inrichting wel iets veranderd, maar verder is nagenoeg alles hetzelfde gebleven. Clubs die voor het eerst op ons complex komen denken vaak dat het net is gebouwd. De uitbreiding komt er qua stijl precies hetzelfde uit te zien.” Het oude gedeelte, binnen de club ook wel het praathuis genoemd, is niet gesloopt omdat het de tand des tijds niet kon weerstaan, maar om noodzakelijke ruimte te creëren. De vereniging is gegroeid naar 820 leden en herbergt ook een flink aantal meidenteams. Vanwege een tekort aan kleedkamers werd twee jaar geleden al de bestuurskamer opgeofferd. Ook in het nieuwe gedeelte, waarvan vrijdagmorgen onder toeziend oog van de wethouders Cor de Jong en Eelke Kraaijeveld (zelf als voetballer actief bij v.v. Hardinxveld) de eerste paal werd geslagen, worden twee kleedkamers gebouwd. Plus een vergader- en opslagruimte en daarboven de nieuwe bestuurskamer. Net als bij ASWH, om een voorbeeld uit de regio te noemen, kunnen bestuursleden en andere gasten en gastheren vanaf de balkon de wedstrijd op het hoofdveld aanschouwen. Een groot verschil met aankomend seizoen want doordat de oude bestuurskamer is omgebouwd tot twee kleedlokalen en de vervangende ruimte is gesloopt heeft de club maar een keet neergezet om tegenstanders van de hoofdmacht toch te kunnen ontvangen.

Het is even behelpen, maar de vereniging krijgt er veel voor terug. Als tenminste dezelfde zelfwerkzaamheid aan de dag wordt gelegd als in 1990. ,,Dat we toen met z’n allen de handen uit de mouwen hebben gestoken doet me nog altijd deugd”, aldus Jaap de Geus, die al 64 jaar lid is en samen met Jan Stam, die de vereniging ook al meer dan een halve eeuw een warm hart toedraagt, de eerste paal mocht slaan. Als de aannemer in de winterstop het gebouw ruw heeft opgeleverd mogen de eigen leden aan het werk om het netjes af te bouwen.

Foto: Jan Stam en Jaap de Geus slaan als trotse leden de eerste paal in de grond.

advertentie
advertentie