Onduidelijkheid over graf blijft

31 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

Familie Van de Walle legt probleem voor aan NationaleOmbudsman

H'VELD-G'DAM - Het Kompas besteedde precies een jaar geleden aandacht aan de onduidelijkheden over het familiegraf van de familie Leen van de Walle op de begraafplaats aan het Kromme Gat. Het bleek niet meer mogelijk om nog twee begravingen in het graf te laten plaatsvinden. In dit graf, gekocht in 1969, had hun verongelukte zesjarige zoontje Henk zijn laatste rustplaats gekregen. Meneer en mevrouw Van de Walle wilden na hun dood in het graf worden bijgezet. Anno 2010 weet Van de Walle alleen dat twee diep begraven worden niet mogelijk is zonder in het grondwater terecht te komen. Daar voelt Van de Walle niets voor.

Door Wil Sommeijer

In een brief van 4 mei 2010 aan het college van B&W en de gemeenteraad zet Van de Walle zijn zaak nog eens uiteen. Hij zet vraagtekens bij de grondwatermetingen die de gemeente heeft verricht. Het grondwater zou circa vijftien centimeter hoger komen te staan dan de metingen van de gemeente aangeven, zo heeft Van de Walle in een eigen onderzoek vastgesteld. ,,Ik richt mij voor de laatste maal tot u om deze zaak met mij in der minne te schikken. Uw halsstarrige houding geeft mij helaas niet veel hoop. Ik stuur deze brief dan ook door naar de Nationale Ombudsman met het verzoek in deze zaak te willen bemiddelen", zo besluit Van de Walle de brief.

Volgens de gemeente zijn haar metingen correct. ,,Op de betreffende begraafplaats kan en mag zonder problemen twee diep worden begraven. U kunt en mag dus gebruikmaken van het tot uw eigendom behorende graf", aldus het antwoord van de gemeente.

Maar Van de Walle wil niet in het water komen te liggen. Hij is verdrietig en tegelijkertijd boos. De Hardinxvelder eist dat hij schadeloos wordt gesteld omdat hij niet volledig gebruik kan maken van zijn rechten om op de begraafplaats samen met zijn echtgenote bij hun zoontje te kunnen worden begraven.,,Het is een emotionele zaak voor mijn vrouw en mij. Ik wil graag dat er een goede oplossing komt. Wij hebben een eeuwigdurend graf voor drie mensen gekocht. Geef mij een ander graf op een andere begraafplaats. In Boven- of Beneden-Hardinxveld, dat maakt mij niets uit. Ik ben blij met de hulp van de T@B en ik hoop dat hierdoor de ogen van de andere raadsleden geopend worden. En wat wethouder Boerman betreft, daar wil ik geen contact meer mee hebben, die heeft er totaal geen verstand van."

Naar aanleiding van de brief stelde de T@B tijdens de gemeenteraadsvergadering de kwestie aan de orde. Raadslid André Hoedelmans gaf kort de geschiedenis van de begraafplaats in het Kromme Gat weer. Het werd een technisch verhaal over grondwater, waarin Hoedelmans zijn verwondering uitsprak over het feit dat er eerst niet en nu weer wel twee diep mag worden begraven. ,,Eigenlijk wordt een beetje ontkend dat er een probleem is met het grondwater. Ik kan niet begrijpen dat het in 1984 wel en nu geen probleem is. En mocht er een probleem zijn dan wordt naar een ad hoc oplossing gezocht. Maar ik denk niet dat het de bedoeling is dat mensen worden begraven in het grondwater."

,,Hoe kan een gemeente een brief schrijven aan een inwoner dat hij volledig gebruik kan maken van graf terwijl er sprake is van problemen, zoals de gemeente dat indirect voortdurend aangeeft in rapportages. Zoek een praktische oplossing, probeer samen te kijken naar de grondwaterstand zoals die ter plaatse is van het graf. Of het al dan niet mogelijk is al dan niet twee diep te begraven", aldus de oplossing van Hoedelmans.

Cees Pille (CU) merkte op dat nu de indruk wordt gewekt dat het grondwaterverhaal niet als een probleem wordt gezien. ,,Dat heb ik anders gelezen in de rapportage. Als u een oplossing ziet lijkt het mij wijzer om dit één op één met de wethouder te bespreken." Jasper de Jong (SGP) vond dat dit soort discussies over zo'n gevoelig onderwerp als dit niet thuishoort in dit debat. Hij stelde voor dit onderling te regelen met wethouder Boerman.

Wethouder Boerman beperkte zich tot feitelijkheden en wilde niet inhoudelijk op de zaak ingaan. ,,Grondwater is niet statisch, maar kan fluctueren. De metingen van de heer Van de Walle en die van ons geven aan dat er geen verschil is. Van de Walle heeft ons om een gratis graf op een andere begraafplaats gevraagd, als genoegdoening omdat hij van mening is dat de onderste kist en het grondwater zouden kunnen conflicteren. Dat verzoek hebben wij afgewezen. Het grondwaterpeil meten op een bepaald graf is onbegonnen werk. De gegevens waren en zijn bekend en die wijken niet af."

Voorzitter Wim de Ruiter deed het voorstel aan de T@B om dit samen met de wethouder te overleggen dat door Hoedelmans werd goedgekeurd.

advertentie
advertentie