‘We worden serieus genomen’

8 september 2010 om 00:00 Nieuws

Jeffrey en Jorrit zijn twee jonge knapen met veel verantwoordelijkheidsbesef. Eerstgenoemde is zeventien en gaat een opleiding bij de marechaussee volgen. Daarna wil hij naar de politieacademie. Jorrit is zelfs drie jaar jonger (al wordt hij bijna vijftien) en koestert de ambitie voor de ambulancedienst te werken. Ze stapten in december 2009 naar de politie omdat het deel van de Wielwijk waar zij wonen werd geplaagd door inbraken. Ofschoon ze goed werden geholpen, om met de woorden van Jeffrey te spreken, heeft het een aantal maanden geduurd voordat de burgerwacht aanzien en bekendheid verwierf. ,,In het begin werden niet we nog niet zo serieus genomen. Als we naar jongeren toeliepen werden we vaak uitgescholden. Ze noemden ons bijvoorbeeld neppolitie. Nu is dat niet meer zo. We hebben respect afgedwongen. Wat mede komt omdat we onze houding hebben veranderd. In het begin zagen we het heel erg zwart-wit. We riepen ze tot de orde en dat werkt juist averechts. Je kan beter een praatje maken. Pasgeleden liepen we bijvoorbeeld naar een groep jongeren toe die volgens omwonenden veel herrie maakten. We hebben ze uitgelegd dat de buurt daar last van heeft. Als je gewoon vraagt of het iets zachter kan doen ze niet moeilijk.”

Burgerwacht verwerft steeds meer draagvlak H’VELD-G’DAM - Naar aanleiding van de woninginbraken die de afgelopen week hebben plaatsgevonden verzoekt de politie inwoners van Hardinxveld hun ogen en oren goed de kost te geven en melding te doen van personen die zich verdacht ophouden in de buurt. Een kolfje naar de hand van Jeffrey Dame en Jorrit de Haas, die vorig jaar december Burgerwacht Wielwijk in het leven hebben geroepen. Ze zijn op zoek naar meer vrijwilligers zodat het bloeiende initiatief meer handen en voeten krijgt.

Door Erik de Bruin

Jeffrey en Jorrit hebben inmiddels versterking gekregen van zes vrijwilligers en zijn op zoek naar meer bewoners van de Wielwijk die zich willen aansluiten. Op die manier kan bijvoorbeeld vaker een ronde door de wijk worden gedaan waarin alles wordt geïnventariseerd. ,,Nu doen we dat één of twee keer per maand”, legt Jorrit uit. ,,Zelf maken we dagelijks met de fiets een rondje naar de wijk.” De anderen houden ook in het oogje in het zeil. Bijvoorbeeld als ze de hond uitlaten. Jeffrey: ,,Als er zoals nu veel woninginbraken zijn krijgen we dat door van de politie. Via een briefing stellen we de anderen op de hoogte waardoor iedereen extra alert is en in de gaten houdt of er geen verdachte dingen gebeuren. Het zou ook reden kunnen zijn in koppels van twee een rondje te maken, al beseffen we dat het voorkomen van woninginbraken lastig is omdat de inbrekers meestal van buiten het dorp komen.” De burgerwacht vormt een soort tussenstation voor de politie en wijkbewoners. ,,Het werkt als een filter”, vertelt Pieter van der Velde van de politie. ,,Klachten komen bij de burgerwacht terecht terwijl wij voorheen alles op ons bordje kregen.” Jeffrey: ,,We filteren het en kijken wat de gemeente zou kunnen oplossen - bijvoorbeeld als een lantaarnpaal kapot is - en wat op het bordje komt van de politie. Waar mogelijk proberen we het zelf op te lossen.” Van der Velde zegt blij te zijn met de hulp die de politie krijgt geboden: ,,Ik heb wel het idee dat het werkt. Veel jeugd bleef voorheen op dezelfde plek hangen. Nu is het meer verspreid. Bovendien hebben oudere buurtbewoners zich aangesloten waardoor het meer draagvlak heeft gekregen.” Wie zich ook bij de burgerwacht wil voegen kan bellen naar 06-42506470. Mailen kan ook: burgerwacht-wielwijk@hotmail.com.

advertentie
advertentie