‘Overlast houdt hele nacht aan’

15 september 2010 om 00:00 Nieuws

Degene die met tegenargumenten komt legt wel de vinger op de zere plek. ,,Voor ons betekent het praktisch gezien dat de overlast de hele nacht aanhoudt. Wie bijvoorbeeld in Gorinchem of Sliedrecht uitgaat gaat na twee uur ‘s nachts verder stappen in Hardinxveld.” Horecaondernemer Koos van Zwienen, die eigenaar is van De Tapperij, gaf tijdens de raadsbijeenkomst aan dat het een groot voordeel is als niet alle cafébezoekers in één keer naar buiten gaan. Door het opheffen van de sluitingstijden ontstaat zijns inziens meer spreiding en daardoor minder overlast.” De man die de tegenargumenten inbrengt is het daar niet mee eens: “Hardinxveld is straks het enige dorp in deze regio waar je tot diep in de nacht kan stappen. Dat betekent vooral meer omzetspreiding. Zodra het druk is lig je te dreunen in je bed. Zelfs als de ramen dicht zijn, en die zijn van dubbel glas, heb je er last van. De overlast wordt veroorzaakt door het constant in- en uitlopen. De tussendeur werkt dan niet als geluidsluis omdat beide deuren voortdurend open staan.” De man die tegenover De Tapperij woont kan dat beamen. Hij is echter minder kritisch dan zijn buurman. ,,Toen ik hier in 2006 kwam wonen wist ik waar ik aan begon. Eigenlijk is er geen overlast, alleen herrie. Ik ben blij met de camera’s in de straat. Daar gaat een preventieve werking van uit.” Met het voorstel de sluitingstijden af te schaffen is hij het eens: ,,Van mij mogen ze het uitproberen. De meeste drukte ontstaat als de horeca sluit.”

Meningen lo- pen uiteen over sluitingstijden H’VELD-G’DAM - De gemeente wil in januari de nieuwe APV in laten gaan. Hierin wordt mogelijk opgenomen dat de sluitingstijden van lokale horecagelegenheden worden opgeheven. Tijdens een informele raadsbijeenkomst twee weken geleden spraken voor- en tegenstanders zich duidelijk uit. Het Kompas vroeg zich af wat omwonenden hiervan vinden en belde maandagavond aan bij een aantal bewoners van de Damstraat. De meningen lopen uiteen. Net als tijdens de raadsbijeenkomst is het aantal voorstanders in het voordeel.

Door Erik de Bruin

‘Zelden knokpartijen’

Een vrouw die onderaan de stoep woont vraagt zich af hoe je overlast definieert: ,,Als het alleen om lawaai gaat vind ik niet dat sprake is van overlast. Je weet dat in het weekend ‘s nachts lawaai is als je tegenover een café gaat wonen. Als er zoveel geluid wordt geproduceerd dat de kinderen wakker worden vind ik het een ander verhaal. Ik kan niet zeggen dat het vaak gebeurt. Knokpartijen zie je ook zelden. Wat ik kwalijker vind is dat wanneer je de politie belt over overlast je daar dertig minuten op moet wachten.” Met betrekking tot de hoofdreden van het korte vraaggesprek zegt ze er op zich niet op tegen te zijn. ,,Op die manier druppelt het meer uit. Dat zou goed zijn, denk ik.” De man die het gesprek heeft opgevangen en een paar huizen verder woont, zegt het met haar eens te zijn: ,,Als ze binnen zitten heb je er weinig last van. Sowieso valt het mee qua overlast. Veel politie zie je hier niet. Maar dat hoeft ook niet als het niet nodig is. Als je langs het spoor gaat wonen moet je ook wennen aan het geluid.”

advertentie
advertentie