‘Gemeente laat het versloffen’

15 september 2010 om 00:00 Nieuws

,,Gelukkig hebben we de foto’s nog”, lacht Van Wijngaarden. Hij heeft zijn dochters net naar huis gestuurd. ,,Als ze komen skaten dan kunnen jullie hier niet fietsen.” Twee jongens kijken van een afstand toe en lopen daarna door. ,,Hangjongeren”, verzucht Van Wijngaarden. ,,Als het druk is met skaters komen ze hier niet hangen”, vertelt Jay. Hij was alleen aan het oefenen en kreeg in korte tijd gezelschap van meer skaters. Van Wijngaarden: ,,Als het mooi weer is kan het écht druk zijn. Zeker in de zomer.” Hij vindt het prima. ,,Elk jaar kom je een nieuwe lichting tegen. Die vraag je op een nette manier of ze niet te luidruchtig willen zijn. Dat gaat altijd goed. Het zijn goeie gasten die gewoon met hun hobby bezig zijn. Ze hebben er baat bij dat het netjes blijft. Wij als omliggende bewoners stellen bezems beschikbaar om het schoon te houden. Als het warm is bied ik water aan.”

Skatebaan ziet er lang verpauperd uit H’VELD-G’DAM - ,,In de bijlage zend ik u enkele trieste foto’s van de eens zo mooie skatebaan van Hardinxveld-Giessendam.” Zo begint Geert van Wijngaarden de brief die hij vorige week naar de redactie van Het Kompas heeft verstuurd. Als we maandagavond een kijkje nemen op de skatebaan in de Merwedestraat (schuin achter zijn huis) slaat hij steil achterover van verbazing. In positieve zin welteverstaan. De ‘eens zo mooie skatebaan’ ziet er piekfijn uit. Jongeren komen één voor één aanzetten om nieuwe vaardigheden in te slijpen.

Door Erik de Bruin

Het zijn volgens hem hangjongeren die er een troep van maken en de gemeente die er niets aan doet. ,,De gemeente laat het versloffen. Moet je deze foto zien? De bankjes zijn zo begroeid met onkruid dat je ze nauwelijks meer kan zien. Onlangs heb ik op zondag twee uur lang glas staan vegen zodat mijn kinderen konden spelen. De avond ervoor had ik een aantal hangjongeren gevraagd of ze niet te veel lawaai wilden maken. Over en weer toon je respect, dat werkt het best. Ik treed niet als politieagent op. Het leek te werken. Ze hebben het rustig gehouden. De volgende dag lagen er echter duizenden stukjes glas. Daar kan ik dan wel kwaad om worden. Het zou zonde als het verpauperd want het is een mooie voorziening voor jongeren die lol beleven aan een vrijetijdsbesteding en geen rottigheid uithalen.” Zonder dat hij de kritische e-mail en foto’s naar de gemeente heeft gemaild worden zijn gebeden toch verhoord. Het onkruid op de bankjes is verwijderd en behoudens wat graffiti (‘wat bij de skatecultuur hoort’) zien de voorzieningen er veilig en goed onderhouden uit. Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt tien keer per jaar het gras gemaaid waarbij ook onkruid op en om de skatebaan wordt verwijderd. Door de zomervakantie is het een tijdje blijven liggen. Van Wijngaarden maakt zich niet meer zo druk: ,,Als zometeen de appartementen die naast de skatebaan worden gebouwd af zijn krijg je vanzelf sociale controle.”

advertentie
advertentie