Jubilerende skiverenigingen samen sterk

22 september 2010 om 00:00 Sport

In het bijzin van Dirk Luijten uit Giessen-Oudekerk en Nicolette Koning uit Almkerk omschrijft Langeveld, die ook voorzitter is van Skivereniging Drechtsteden, beide verenigingen als zeer actief: ,,Er is geen vereniging in Nederland die in één seizoen acht reizen organiseert.” Hij zegt er wel bij dat het meestal zes reizen per jaar zijn. In verband met het 35-jarig jubileum zijn dit seizoen twee jubileumreizen toegevoegd. De eerste van zondag 23 tot en met zondag 30 januari naar Fins Lapland en de tweede van donderdag 10 tot en met zondag 13 maart naar het Zwitserse Sörenberg.

Actieve clubs hopen op aan- was van leden REGIO - Arnaut Langeveld uit Hardinxveld-Giessendam zit al bijna 35 jaar in het bestuur van Skivereniging Grote Rivieren. Tot 1996 behoorde de club als kring bij de Nederlandse Skivereniging. Na de verzelfstandiging kwam het bestuur, met Langeveld als voorzitter, op eigen benen te staan en werden tien jaar geleden de handen ineengeslagen met Skivereniging Drechtsteden. Beide clubs hebben hun eigen identiteit, maar werken wel op alle fronten samen om de circa 450 leden mooie, voordelige reizen aan te bieden en hen fit te krijgen voor de winter.

Door Erik de Bruin

,,Waar ook mensen aan mee kunnen doen die het hele jaar door wekelijks zaterdagmorgen Nordic Walking-les volgen”, vertelt Koning enthousiast. ,,Ze doen dit niet om zich voor te bereiden op de wintersport, maar om lekker actief bezig te zijn in de buitenlucht. Bij deze reis gaat het niet alleen om skiën. Je kan ook wandeltochten maken.”

Reizen

De meeste reizen die de vereniging aanbiedt zijn wel te omschrijven als skireis. In Culemborg, Dordrecht, Gorinchem, Zaltbommel en Papendrecht (het gebied waarin beide verenigingen actief zijn strekt zich uit van de Betuwe tot de Drechtsteden) kunnen leden vanaf eind september achttien weken lang deelnemen aan skigymnastiek. Ook wordt in november een uitstapje gemaakt naar de kunstskibaan in Zoetermeer. In november staat tevens de eerste reis gepland: naar het bekende Val Thorens in Frankrijk. Vervolgens worden van januari tot en met mei weekend- of weekreizen aangeboden naar achtereenvolgens Tarrenz in Oostenrijk, Lapland, Colorado, Sörenberg, de Dolemieten, het Franse Les Menuires en tot slot begin mei wederom Val Thorens. ,,Tarrenz, Lapland, de Dolemieten en Sörenberg zijn eigen reizen. In laatstgenoemde plaats ben ik al 28 keer geweest”, aldus Langeveld, die menigmaal reisleider is geweest en daarbij ook optrad als gangmaker. ,,We liepen als organisatie voorop. Van ‘s morgens vroeg aan het ontbijt tot in de kleine uurtjes. Après ski hoort erbij, zeg ik altijd. We maken er in elk opzicht een belevenis van.”

Hij moet sinds twee jaar op zijn tellen passen. Bij de bevlogen bestuurder en organisator werd in 2008 een hersentumor geconstateerd. ,,De operatie was geslaagd, maar ik moest wel een stapje terug doen. Vorig seizoen ben ik weer voor het eerst meegegaan. Ik dacht bij mezelf: wat een duf zooitje. Niet beseffend dat ik zelf ook een jaartje ouder ben geworden.”

Jubileumfeest

De vereniging vergrijst en heeft te kampen met een terugloop van het aantal leden. ,,Er zou meer aanwas van onderuit moeten komen”, zegt Luijten. ,,In dat opzicht was de reis naar de Dolemieten vorig jaar geslaagd. Met deze skisafari zijn ook jongeren meegegaan. Ze vonden het zo leuk dat ze dit jaar weer meereizen. We hopen natuurlijk dat de jeugd toestroomt.” De gouden tijden keren echter niet meer terug. Langeveld: ,,Vroeger was het feest. Omdat er zoveel belangstelling was zochten we elke keer een nieuw gebied uit. Elke activiteit die we organiseerden, zoals een barbecue en kanovaren door de Biesbosch, was een eclatant succes. Het was nog in de periode voordat de Nederlandse Ski Vereniging besloot dat de kringen hun eigen broek moesten ophouden. Drechtsteden telde toen 3500 leden en Grote Rivieren zelfs vierduizend.” Na de verzelfstandiging in 1996 liep het ledenaantal in één keer enorm af. Toch houden beide verenigingen, die in 2000 bestuurlijk samenvloeiden en daarvoor al op allerlei fronten samenwerkten, hun rug recht. Met dank aan de vele trouwe en actieve leden. Zij worden zaterdagavond 30 oktober in de watten gelegd met een jubileumfeest in het Hardinxveldse restaurant Kampanje. Oude tijden zullen ongetwijfeld herleven.

uMeer info over alle activiteiten (zoals skigymnastiek en Nordic Walking) en reizen is te vinden op www.skivereniginggroterivieren.nl.

advertentie
advertentie