Van Ooijen besluit donderdag over Jezus Redt

29 september 2010 om 00:00 Nieuws

Van Ooijen ontving het gemeentelijke schrijven omdat hij de grote letters op het dak van zijn boerderij enkele weken geleden overschilderde van wit naar rood en oranje. Hij nam dit besluit naar aanleiding van een uitspraak van Raad van State, op 14 juli. ,,De rechter bevestigde toen dat hij de letters moet verwijderen en het dak in oude staat moest herstellen. Bovendien oordeelde de rechter dat geen sprake is van beperking van vrijheid van meningsuiting omdat er voldoende andere mogelijkheden zijn om de boodschap onder de aandacht te brengen. Door het overschilderen van de dakpannen is de situatie niet veranderd. De heer Van Ooijen moet dus nog steeds het dak in oude staat herstellen”, stelt wethouder De Groot.

GIESSENBURG - Joop van Ooijen beslist donderdagavond of hij de levensgrote boodschap ‘Jezus Redt’ verwijdert. De Giessenburger kreeg afgelopen week een brief van de gemeente waarin hij werd gesommeerd zijn dak in oude staat te herstellen.

,,Zowel de gemeente als de heer Van Ooijen is verplicht om zich te houden aan de uitspraak van de Raad van State. In de uitspraak is duidelijk beschreven dat het gaat om zowel de omvang als de contrasterende kleur van de tekst en dat het dak in oude staat moet worden hersteld. Met het overschilderen van letters in oranje en rood is niet aan de eisen voldaan. Om die reden zal de gemeente doorgaan met het innen van dwangsommen.”

Die dwangsom is inmiddels opgelopen tot tweeduizend euro. ,,En volgende week dinsdag is dat 2500 euro”, zegt Van Ooijen.

Hij bestrijdt het standpunt van de wethouder. ,,Enkele weken geleden is met de uitspraak van Raad van State een nieuwe situatie ontstaan. Er is toen gesteld dat de letters de contrasterend zouden zijn. Daar heb ik iets aan gedaan en ik dacht dat het zo goed zou zijn. Dat de gemeente nu wederom wil dat ik de letters verwijder, is een vorm van rechtsongelijkheid.” Volgens Van Ooijen werd deze opvatting bevestigd in het televisieprogramma De Wereld Draait Door, waarin de bekende Jakhalzen maandagavond een item over de Giessenburger maakten. Van Ooijen: ,,De letters van de Kolenbeurs, ook op een dak, werden vergeleken met mijn letters. Er bleek nauwelijks verschil, zo stelde ook een advocaat vast. Daarom kan het niet anders of de gemeente wil de letters weg hebben vanwege de inhoud en niet vanwege de uitstraling. En daarmee word ik beperkt in mijn grondrecht.”

De advocaat van Van Ooijen onderzoekt momenteel welke weg de Giessenburger het beste kan bewandelen: de letters eraf halen of laten staan. Als er een goede kans is dat hij bij een rechter in het gelijk wordt gesteld, laat Van Ooijen de boodschap staan. ,,Maar als mijn kansen fifty-fifty zijn, haal ik de tekst eraf. Het is immers ook zonde van het geld. En er zijn genoeg andere manieren om mijn boodschap te verkopen. Bijvoorbeeld met spandoeken of zonnepanelen.”

advertentie
advertentie