‘Rapport gemeente blijft vaag’

6 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

In juni 2010 bood CPW, een commissie waarin een aantal bewoners van de parken zich heeft verenigd, de gemeenteraad een rapport aan met een pleidooi om herbestemming van de parken tot woonwijken nader te onderzoeken en het raadsbesluit tot handhaving van de recreatiestatus uit 2004 te heroverwegen. Het college heeft daarop de consequenties van herbestemming in beeld gebracht. Op grond van deze gegevens en een inhoudelijke reactie van een gespecialiseerd adviesbureau blijft het college bij zijn standpunt dat De Giessenburg en De Bilderhof in Giessenburg recreatieparken moeten blijven. ,,Hiervoor hebben we verschillende redenen”, zo meldt de gemeente in een persbericht. ,,Zo is herbestemming in strijd met recent provinciaal beleid. Ten tweede is uitbreiding van de rode contour, met toestemming van de Provincie voor woningen in gebieden buiten de dorpskernen, een langdurig proces met waarschijnlijk een negatieve uitkomst. Ook heeft herbestemming tot ‘gewone’ woningen gevolgen voor het totale woningbouwprogramma in de gemeente en kan tot gevolg hebben dat elders in de gemeente minder gebouwd zal mogen worden. Ten vierde zorgen de aanpassingen van infrastructuur en voorzieningen (wettelijk verplicht bij herbestemming) voor zeer hoge kosten. De incidentele kosten bedragen tussen 1,2 en 2 miljoen euro. De structurele lasten komen op circa 120.000 euro per jaar. Daarnaast is het toekennen van een zogenaamde Status Aparte, zoals voorgesteld door de CPW, in strijd met de Algemene beginselen van behoorlijk bestuur. We zijn van mening dat voor alle inwoners gelijke regels gelden en dat daarop geen uitzonderingen moeten worden gemaakt.”

CPW niet eens met bevindingen recreatieparken HOORNAAR - Het college van burgemeester en wethouders van Giessenlanden blijft bij haar standpunt dat De Giessenburg en De Bilderhof in Giessenburg recreatieparken moeten blijven. De gemeenteraad heeft het college verzocht om een rapport van de Commissie Permanent Wonen (CPW) te bestuderen. Wethouder Jan de Groot heeft in een gesprek met het bestuur van de CPW toegelicht waarom het college geen aanleiding ziet om zijn standpunt te herzien.

Het handhavingstraject dat tijdelijk was opgeschort, wordt door de gemeente hervat. Dit betekent dat vijftien eigenaren van de in totaal 93 recreatiewoningen de permanente bewoning moeten staken. 53 woningen vallen onder het overgangsrecht of komen in aanmerking voor een persoonsgebonden ontheffing of gedoogbeschikking. Van zes woningen staat definitief vast dat deze alleen recreatief worden gebruikt. De bewoning van negentien recreatiewoningen wordt op dit moment nog onderzocht.

Henk Holscher, voorzitter van de CPW Giessenlanden, betreurt het ‘dat de gemeente zo met het dossier omgaat’. ,,De afgelopen jaren hoorden wij telkens dat het onmogelijk was om de status van de recreatieparken aan te passen, maar de feitelijke onderbouwing hiervoor ontbrak. Telkens doemden mogelijke obstakels op. Daarom namen wij eerder dit jaar onderzoeksbureau Oranjewoud in de arm. In onze opdracht moest zij gedegen onderzoek doen naar de werkelijke problemen die ontstaan als we de status van de parken willen veranderen. Het is jammer dat de gemeente nu in haar rapport weer een opsomming van mogelijke obstakels geeft. Het rapport blijft hangen in vaagheden.”

De CPW gaat de komende tijd de raad ervan proberen te overtuigen dat de kous niet af is met het rapport van het college. ,,Wij willen alle beweringen onderzocht en feitelijk onderbouwd hebben. Zet desnoods de onderzoeksbureaus bij elkaar en laat hen elkaar nu eens wederzijds overtuigen van hun bevindingen.”

advertentie
advertentie