‘Aantallen te klein geworden’

12 januari 2011 om 00:00 Algemeen

Tegenover de groei die de verloskundigenpraktijk doormaakt (van zestig tot zeventig inschrijvingen twaalf jaar geleden tot 302 zwangere vrouwen anno nu) staat de afname van het aantal bevallingen dat door huisartsen wordt begeleid. ,,Het is geleidelijk minder geworden. In het drukste jaar heb ik 65 bevallingen gedaan, het afgelopen jaar waren het er maar vijf”, aldus Bert Bron. Reden om er een streep onder te zetten. ,,Om je vaardigheden op peil te houden zijn de aantallen te klein geworden”, legt Erik Hammers uit. Hij zegt met pijn in het hart te stoppen. ,,Als je dit 26 jaar hebt gedaan zet je er niet zomaar een punt achter. Natuurlijk zie je in heel Nederland een ontwikkeling dat huisartsen geen bevallingen meer doen. Wij hebben het al die jaren nog wel gedaan omdat je daardoor een heel intensief contact opbouwt met de patiënt.” Zijn vrouw haast erbij te zeggen dat weliswaar nu ook de laatste vier huisartsen in Hardinxveld-Giessendam de verloskunde volledig overdragen aan Afke Houtman, Veronica van Beers en hun collega Marleen Lammers, maar dat de samenwerking in stand blijft. ,,Omdat we het afgelopen decennium zo goed hebben samengewerkt kan je daar gemakkelijk op voortborduren. We blijven bovendien veel aan preventie doen. Wie een kinderwens koestert maakt een afspraak met de eigen huisarts. Is de vrouw zwanger dan kan ze zich aanmelden bij de verloskundigenpraktijk. Het is wel zinvol ook de huisarts op de hoogte te brengen. Soms zal hij of zij het noodzakelijk achten eerst nog bij hen langs te komen omdat het van belang is dat er medische gegevens worden overgedragen aan de verloskundigen.”

Huisartsen stoppen met verloskunde H’VELD-G’DAM - Afke Houtman en Veronica van Beers van de verloskundigenpraktijk in de Apollostraat zitten gezellig aan één tafel met de huisartsen Erik en Remmie Hammers. Even later schuiven ook twee andere Hardinxveldse doktoren aan, te weten: Erik Vroom en Bert Bron. De vier huisartsen houden zich al respectievelijk 26, 25 en 19 jaar bezig met verloskunde en staan nu hun kindje af aan bovengenoemde verloskundigenpraktijk. ,,We blijven wel samenwerken.”

Door Erik de Bruin

Afke Houtman startte in 1999 de eerste en nog altijd enige verloskundigenpraktijk op in het rivierdorp. Ze kon een stevig fundament bouwen omdat dokter Nijhuis en dokter Blokhuis, die later werd opgevolgd door dokter Braken, net hadden besloten te stoppen met verloskunde. Het aantal zwangere vrouwen dat gebruik maakte van haar diensten groeide gestaag. Om het te kunnen behappen is de praktijk in 2004 aangevuld met een tweede verloskundige (Marleen) waarna het maatschap in 2008 zelfs een driemanschap werd doordat ook Veronica aan boord stapte. De verloskundigenpraktijk begeleidt ook zwangere vrouwen uit Giessenburg aangezien de huisartsen daar vier à vijf jaar geleden zijn gestopt met verloskunde. Nu hebben dus ook de laatste der Hardinxveldse Mohicanen het bijltje erbij neergelegd. Ofschoon hun zorg en commitment niet verdwijnt. Het periodieke overleg blijft bijvoorbeeld gehandhaafd.

advertentie
advertentie